Hlavní obsah

V Michiganu zakazují e-cigarety s příchutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Guvernérka amerického státu Michigan Gretchen Whitmerová ve středu zakázala prodej elektronických cigaret s příchutí. Firmy podle ní používají příchutě cukrovinek a klamavou reklamu, čímž připoutávají děti k nikotinu. Michigan se tak stává první z amerických států, který tyto produkty zakazuje.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Whitmerová nařídila michiganskému ministerstvu zdravotnictví vydat pokyny k zákazu prodeje a klamavé reklamy těchto výrobků s příchutí.

„Firmy prodávající inhalační výrobky používají příchuti sladkostí, aby připoutaly děti k nikotinu, a zveřejňují klamavá tvrzení o bezpečnosti těchto výrobků. To dneškem končí,” napsala Whitmerová ve svém prohlášení.

Prodejci se budou muset novému nařízení podrobit do 30 dní, podle agentury AP je ale téměř jisté, že se obrátí na soud.

K podobnému opatření se už loni v listopadu chystal New York, požadavky ale stáhl, aby nechal více času na právní posouzení. Federální vláda i jednotlivé státy zakazují prodej e-cigaret dospívajícím, avšak statistiky dosvědčily, že k používání elektronické cigarety se přiznala pětina středoškolských studentů. Vládní odborníci na zdravotnictví tento trend označili za epidemii.

Úmrtí na plicní chorobu

Rozhodnutí Whitmerové ocenily zdravotnické kruhy, kritizují ho ale zastánci e-cigaret, podle nichž jsou tyto výrobky bezpečnou náhradou za pravé cigarety. Podle nich se vrátí desítky tisíc lidí k nikotinu a vznikne masivní černý trh.

Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) oznámila, že do minulého týdne bylo z 25 států hlášeno 215 možných případů závažného plicního onemocnění mezi uživateli e-cigaret. V Michiganu řeší šest takových případů, v srpnu bylo oznámeno první úmrtí ze státu Illinois. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám