Hlavní obsah

V Mexiku dopadli nejhledanějšího narkobarona světa, o kterém se skládaly písně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexické a americké síly zatkly v noci na sobotu mexického drogového bosse Joaquína Guzmána, přezdívaného Prcek (El Chapo). S odvoláním na vládní a policejní zdroje o tom informovaly tiskové agentury. Šéf nechvalně proslulého kartelu ze Sinaloy, jehož chapadla svírají všechny světadíly, byl dost možná nejhledanějším obchodníkem s drogami na světě.

Foto: Stringer/Mexico, Reuters

Mexického narkobarona zatýkaly speciální jednotky.

Článek

Mexičané a Američané mocného narkobarona zadrželi v přímořském letovisku Mazatlán v městě státě Sinaloa. Zatčení údajně neprovázela žádná střelba.

Nyní šestapadesátiletý Guzmán byl zatčen už v roce 1993 v Guatemale, v roce 2001 se mu ale podařilo utéct z přísně střeženého vězení v Mexiku těsně před vydáním do USA. Z věznice se dostal v jednom z košů na špinavé prádlo.

Za jeho dopadení nabízely USA odměnu pět miliónů dolarů (100 miliónů Kč), Mexičané 30 miliónů pesos (45 miliónů Kč). Majetek asi nejmocnějšího drogového bosse na světě vyčíslil magazín Forbes na více než miliardu dolarů (20 miliard Kč).

Guzmán se obklopoval až třemi stovkami ozbrojených ochránců. Na jeho počest bylo složeno několik balad opěvujících drogové barony, tzv. Narcocorridos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám