Hlavní obsah

V Coloradu smetly záplavy celé silnice, v oblasti je přes 500 nezvěstných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boulder

V americkém státě Colorado, který už několik dnů sužují záplavy, se pohřešuje přes 500 lidí. Informovali o tom dnes představitelé místních úřadů, když v zatopených oblastech objevili další prázdné domy. Úřady nicméně předpokládají, že většina nezvěstných odešla včas do bezpečí a pouze se jim nepodařilo kontaktovat blízké.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry povodně v americkém státě ColoradoVideo: Reuters

 
Článek

Povodně si vyžádaly již pět mrtvých a meteorologové předpovídají na neděli v regionu další déšť. Činitelé v nejhůře postiženém okrese Boulder uvedli, že v neděli odpoledne by v oblasti mohlo napršet až 100 milimetrů srážek. Existují proto obavy, že se začnou opět zvedat hladiny vodních toků a bude docházet k dalším sesuvům půdy.

"Je to událost obrovského rozsahu. Taková situace nastane jednou za 500 či za 1000 let," konstatoval místní činitel Sean Conway.

Foto: John Wark, ČTK/AP

Oprava zničených komunikací zabere měsíce.

Úřady v okrese Boulder registrují 230 pohřešovaných, dalších 350 nezvěstných je v sousedním okrese Larimer. Za nezvěstné se ale považují i osoby, které dosud nekontaktovaly vyděšené příbuzné. V zasaženém regionu jsou velké problémy s komunikací, protože záplavy poškodily telekomunikační stožáry. Místní obyvatelé se proto ze svých mobilních telefonů nedovolají.

Pomáhá i armáda s vrtulníky

Živel v oblasti napáchal škody za desítky miliónů dolarů. V okrese Boulder bude potřeba odhadem 150 milionů dolarů na opravu až 240 kilometrů silnic a až 30 mostů, sdělil místní šéf dopravy George Gerstle.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Mnoho aut uvízlo i na krátkodobých parkovištích.

Tisíce lidí musely být kvůli záplavám evakuovány. Při přepravě dalších osob do bezpečí pomáhá armáda s vrtulníky. Podle úřadů stále zůstává řada obcí odříznuta od okolí.

Více než týden trvající deště zasáhly asi 200 kilometrů dlouhý pás v podhůří Skalistých hor, jenž kromě Boulderu zahrnuje i města Fort Collins, Denver či Colorado Springs. Americký prezident Barack Obama vyhlásil pro postiženou oblast stav nouze, což umožňuje poskytnout federální pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám