Hlavní obsah

V budoucnu by v USA mohli útočit islámští extremisté narození v Americe

– Washington

Sice menšího rozsahu, než tomu bylo před devíti lety 11. září 2001, ale zato častější útoky teroristů by v budoucnu mohly hrozit Spojeným státům. Podle studie někdejších vyšetřovatelů útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku by navíc agresory mohli být rodilí Američané, kteří se přidali k extremistickým islámským skupinám.

Článek

Podle studijní skupiny BPC čelí USA jinému nebezpečí než v roce 2001. Ve své zprávě varují odborníci před radikalizací muslimů žijících v USA a před změnou strategie teroristické sítě al-Káida a jejích spojenců. Situace v USA již prý není příliš odlišná než v Evropě, která čelí teroristické hrozbě od imigrantů, domácích rodilých muslimů a čerstvých vyznavačů islámu.

Podle studie se al-Káidě a jejím odnožím z Pákistánu, Somálska či Jemenu podařilo vybudovat v USA přinejmenším základní náborovou síť, do níž se zachycuje stále více amerických občanů. BPC vychází z toho, že loni byly obviněny z podpory terorismu více než čtyři desítky Američanů či osob trvale žijících v zemi a že řada jich jela na teroristický výcvik do zahraničí.

Navíc je pravděpodobné, že se rodilí Američané postupně dostávají do nejvyššího vedení al-Káidy. BPC to dokládá například na osudu imáma Anwara al-Awlakiho, který se narodil v USA a který se nyní patrně ukrývá na Arabském poloostrově. Údajně byl "spirituálním vůdcem" atentátníků z 11. září 2001. Vláda prezidenta Baracka Obamy dala povolení vést operace směřující k jeho zabití nebo zajetí. Únik informací ze CIA pak ukazuje, že jsou USA samy přesvědčeny o tom, jak vysokou hodnotu mají rodilí Američané pro teroristy.

Malé skupiny bez sofistikovaných zařízení 

Americká tajná služba prý také zastává názor, že na americkém území hrozí častější teroristické útoky malého rozsahu, které může zorganizovat jen malá skupina bez příliš sofistikovaných zařízení a bez nutnosti je koordinovat na vyšší úrovni jako v případě 11. září 2001. Takovou aktivitu lze hůře vystopovat a tudíž jsou menší šance jí zabránit, jak ukázal například nedávný neúspěšný pokus o odpálení auta s výbušninami v centru New Yorku. Exploze nenastala kvůli chybě útočníka. Případ ovšem vzbudil velkou mediální pozornost.

Podle studie musí společnost ukázat, že je vůči útokům odolná a že se nenechá jimi zastrašit.

Anketa

Změnily podle vás teroristické útoky z 11. září 2001 svět?
Ano
88,5 %
Ne
11,5 %
Celkem hlasovalo 7129 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám