Hlavní obsah

V Americe už je po prvním volebním dni, zájem voličů je značný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V Americe v noci na pátek už skončil první den hlasování v českých parlamentních volbách. Zejména v USA provází volby značný zájem.

Foto: ČTK

Bývalá krasobruslařka Ája Vrzáňová volila ve čtvrtek v New Yorku.

Článek

V New Yorku již tradičně jako první odvolila bývalá krasobruslařka Ája Vrzáňová. Celkem tam odevzdalo svůj hlas už 105 Čechů, přičemž téměř polovina přišla s voličským průkazem, protože nebyla místní, řekl generální konzul v New Yorku Martin Dvořák.

V Chicagu mezi jinými odvolil biskup Václav Malý.

Čeští občané mají možnost hlasovat také v argentinském hlavním městě Buenos Aires. Konzul Milan Frola řekl, že zatím tam odvolilo 16 lidí ze stovky zapsané na voličském seznamu. Na volební průkazy hlasovali i architekt David Vávra a členové jeho televizního štábu, kteří v Argentině právě natáčejí další díl seriálu Šumné stopy. Frola předpokládá, že hlavním volebním dnem bude zřejmě pátek.

Filharmonici volí v Kjótu

Volební štafeta se během pátku z USA přesune podle časových pásem do Austrálie a Asie a skončí v Evropě a na africkém kontinentu, kde se dnes bude hlasovat stejně jako v Česku od 14:00 SELČ.

Volební místnosti v rámci českých parlamentních voleb jsou na 104 místech ve světě, a to převážně na českých velvyslanectvích nebo také ve městech, kde působí čeští vojáci. Specialitou je volební místnost v japonském Kjótu pro členy České filharmonie, kteří jsou na koncertním turné.

Reklama

Výběr článků

Načítám