Hlavní obsah

Uvěznění horníci některé své kolegy ponižovali

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San José

Skupina třiatřiceti horníků, uvězněných v hlubinách dolu San José, nebyla tak jednotná, za jakou se zpočátku vydávala během rozhovorů přes instalovanou kameru. Deník El Mercurio napsal, že pět z nich se od skupiny trhlo, protože se k nim většina kvůli druhu jejich pracovní smlouvy chovala nadřazeně.

Foto: Reuters

Zavalení chilští horníci

Článek

List s odkazem na zdroj z týmu záchranářů, kteří by měli v nejbližších hodinách začít vyzvedávat měsíce uvězněné horníky na povrch, napsal, že se většina k pětici mužů chovala „jako k občanům druhé kategorie“. „Byli přehlíženi a zřídili si tábor v jiné části dolu, pryč od zbytku skupiny,“ uvedl zdroj. Psychologové prý museli vymyslet strategii, jak skupinu stmelit.

„Bylo důležité donutit je pracovat společně jako tým,“ potvrdil hlavní psycholog Alberto Iturra. „Nevím, co přesně se mezi nimi událo, ale hlavní je, že problém byl vyřešen,“ řekl.

Podle El Mercurio se muži dohodli, že o neshodách během prvních 17 dní po závalu, než k nim záchranáři prorazili díru a zjistili, že jsou naživu, pomlčí. „Děly se tam věci, o nichž se nikdy nebude mluvit. Přísahali, že budou mlčet,“ citoval deník ženu jednoho z horníků. Dodal, že horníci odmítli i žádosti o rozhovory a namísto toho společně napíší knihu.

Horníci jsou v hloubce více než 600 metrů uvězněni od 5. srpna. Záchranáři na povrchu už dokončili únikový vrt a otestovali kapsli, v níž mají být horníci vytaženi. Akce by mohla začít už během úterý. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám