Hlavní obsah

Útoky na americké diplomaty na Kubě má na svědomí Rusko, tvrdí televize NBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Záhadné útoky na americké diplomaty na Kubě má mít na svědomí Rusko. Tvrdí to televize NBC s odkazem americké úředníky. Ti tvrdí, že vycházejí ze zachycené komunikace. Odmítli ale sdělit, která zpravodajská služba komunikaci zachytila.

Foto: Profimedia.cz

Americká ambasáda v Havaně

Článek

Důkazy zatím podle televize NBC nejsou dostatečné a přesvědčivé natolik, aby Spojené státy mohly dokázat Moskvě provinění.

Záhadné útoky postihly od roku 2016 v Havaně asi třicet diplomatů. Ti po nich trpěli ztrátou sluchu, hučením v uších, poruchami rovnováhy, bolestmi hlavy a zvýšenou únavou. Podobné problémy měli také pracovníci diplomatické mise USA v jihočínském Kantonu.

USA stáhly z Havany 60 procent svých diplomatů a provozují ambasádu v omezeném režimu.

Výsledky vyšetřování nulové

Příčina problémů nebyla dosud objasněna. Do vyšetřování se přitom zapojili vyšetřovatelé z FBI, agenti CIA a příslušníci dalších tajných služeb USA. Kuba organizovala vlastní vyšetřování. Výsledky jsou ale nulové. Podíl na útocích Kuba odmítá.

Vědci z americké Michiganské univerzity letos na jaře uvedli, že zvuky mohly být vedlejším účinkem neodborné snahy o odposlechy.

Televize NBC uvedla, že při akci mohly být použity vysoce vyspělé elektromagnetické zbraně, možná ve spojení s dalšími technickými prostředky. Američtí experti se prý v rámci vyšetřování pokusili vyrobit podobnou zbraň, kterou vyzkoušeli na pokusných zvířatech. Testy se provádějí na letecké základně Kirtland v Novém Mexiku, kde jsou k dispozici mohutné lasery a laboratoře pro zkoušky elektromagnetických zbraní, oznámila NBC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám