Hlavní obsah

USA uvalily na Turecko sankce za nákup ruského vojenského systému

Ankara/Washington

Spojené státy zavedly sankce vůči tureckému ředitelství obranného průmyslu (SSB), jeho šéfovi a třem zaměstnancům. Důvodem je turecký nákup ruského protivzdušného systému S-400. S odkazem na informace z webu ministerstva financí USA o tom napsala agentura Reuters. Moskva a Ankara americký krok odsoudily.

Foto: Profimedia.cz

Test protivzdušného systému S-400

Článek

Rozhodnutí Washingtonu podle Reuters zcela jistě Ankaru, která je spojencem v Severoatlantické alianci, rozhněvá. Sankce mohou podle agentury poškodit tureckou ekonomiku, jež se potýká s následky pandemie covidu-19.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sankce vůči Turecku označil za nelegitimní s tím, že je to arogance vůči mezinárodnímu právu, informovala agentura Interfax.

O záměru USA uvalit vůči SSB sankce agentura Reuters s odkazem na americké vládní zdroje informovala už minulý týden.

EU rozšíří sankce na Turecko za průzkum ložisek plynu v kyperských a řeckých vodách

Blízký a Střední východ

Podle agentury Bloomberg opatření brání SSB přijímat půjčky od mezinárodních finančních institucí a agentur včetně Exportní a importní banky USA. Vztahují se i na jednotlivce, mimo jiné na šéfa ředitelství obranného průmyslu Ismaila Demira.

Turecko letos v říjnu potvrdilo, že již začalo systém S-400 zakoupený v roce 2017 testovat i přes opakované protesty Washingtonu a čelných představitelů NATO. Ankaru za nákup ruské techniky již USA potrestaly tím, že Turecko vyjmuly z programu stíhaček F-35, na jejichž výrobě se Turci podíleli a které chtěli koupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám