Hlavní obsah

USA kvůli drogám z Mexika zahajují manévry jako za dob mafie

– Washington
Novinky, Tomáš Reiner

Spojené státy se zapojují do boje proti mexickým obchodníkům s drogami. V úterý to potvrdil Bílý dům s tím, že k jihozápadním hranicím s Mexikem pošle federálním agentům posily. Jde o nejrozsáhlejší vnitřní bezpečnostní operaci od časů boje s mafií, uvedla stanice CNN.

Článek

Federální bezpečnostní úřad FBI dokonce pro boj s mexickými narkokartely zřídil zvláštní oddělení a Washington plánuje v příštích 45 dnech též vyslání dalších 100 celníků k hranici.

Opatření reflektují obavy z působení mexických kriminálních živlů na území USA. Nárůst násilností v poslední době podle ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanové zaznamenali třeba v texaském Houstonu a El Pasu, arizonském Phoenixu či kalifornském San Diegu. Výjimkou nejsou únosy, stejně jako v divoké mexické Tijuaně či Ciudad Juárez.

Spojené státy rovněž poskytnou mexické vládě pomoc ve výši 700 miliónů dolarů na boj proti drogovým gangům. Mexická armáda rovněž dostane pět amerických vrtulníků, pozorovací letadlo a další zařízení. Prezident Barack Obama dodal, že finanční pomoc může být rozšířena a ministryně Napolitanová uvedla, že stále zvažuje žádost texaského guvernéra Ricka Perry, aby k hranicím vyslala tisíc příslušníků Národní gardy.

Vláda mexického prezidenta Felipa Calderóna nasadila na boj s drogovou mafií 45 000 vojáků. V souvislosti s válkou mezi gangy navzájem a vládou zemřelo loni v zemi 6 300 lidí. Mexická vláda v pondělí nabídla dva milióny dolarů za informace vedoucí k dopadení 24 nejhledanějších narkobaronů zastupujících šest velkých kartelů. Další milión dolarů připadne každému, kdo pomůže k zatčení 13 jejich zástupců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám