Hlavní obsah

USA dokončily evakuaci ambasády v Kábulu, na letišti se střílelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Spojené státy v pondělí dokončily evakuaci pracovníků své kábulské ambasády na místní mezinárodní letiště. Informují o tom světová média s odvoláním na vyjádření mluvčího ministerstva zahraničí Neda Price.

Foto: Stringer, Reuters

Afghánci u mezinárodního letiště v Kábulu.

Článek

Při odchodu z areálu velvyslanectví byla také na místě stažena americká vlajka, uvádí televize CNN. Američtí vojáci v pondělí ráno stříleli do vzduchu, aby z areálu letiště odehnali tisíce Afghánců, kteří se snaží vycestovat ze země, informovala agentura AFP.

Foto: Stringer, Reuters

Zástupci Tálibánu na mezinárodním letišti v Kábulu.

„Můžeme potvrdit, že bezpečná evakuace všech pracovníků ambasády je nyní završena. Veškerý personál ambasády se nachází na půdě Mezinárodního letiště Hamída Karzaiho,” uvedl mluvčí americké diplomacie Price.

V Česku přistálo letadlo z Afghánistánu, ministr svolal krizový štáb

Domácí

Evakuace amerického velvyslanectví začala v neděli ráno, zatímco se Kábul nacházel v obležení Tálibánu, který přebírá kontrolu nad celým Afghánistánem. V neděli pak bojovníci islámského radikálního hnutí obsazovali hlavní město, zatímco vrtulníky převážely zaměstnance ambasády na mezinárodní letiště.

Z toho v neděli večer odletěl i první český evakuační let, který v pondělí ráno přistál na letišti ve Kbelích.

Jedna z posledních cest pro Afghánce odříznutá. Z Kábulu odletí jen vojenská letadla

Zahraniční

Mluvčí americké diplomacie Price v novém prohlášení uvádí, že po obvodu letištního areálu jsou rozmístěny americké jednotky. V areálu letiště v Kábulu se nacházejí tisíce Afghánců, kteří chtějí vycestovat ze země. Američtí vojáci se je dnes ráno snažili zahnat varovnou palbou do vzduchu.

Foto: Jawad Sukhanyar, Reuters

Davy lidí spěchajících do terminálu kábulského mezinárodního letiště.

Podle amerických představitelů je provoz na letišti omezen jen na lety určené pro evakuaci zahraničních diplomatů, zaměstnanců a místních spolupracovníků ambasád, uvedla agentura Reuters.

Budeme ze země přesouvat tisíce amerických občanů, kteří měli bydliště v Afghánistánu, jakož i lokálně zaměstnávaný personál americké mise v Kábulu a jejich rodiny.
Z prohlášení ministerstev USA

Washington ve světle rychlého postupu Tálibánu a obav ohledně zajištění evakuací afghánských spolupracovníků posiluje vojenskou přítomnost v Kábulu a v noci na dnešek oznámil, že do dvou dnů se počet vojáků podporujících evakuační operace zvýší na 6000. Americké jednotky podle něj budou mít na starosti i řízení letového provozu.

„Budeme ze země přesouvat tisíce amerických občanů, kteří měli bydliště v Afghánistánu, jakož i lokálně zaměstnávaný personál americké mise v Kábulu a jejich rodiny a další obzvláště ohrožené afghánské občany," citovala CNN ze společného prohlášení ministerstev zahraničí a obrany USA.

Tálibán kontroluje prezidentský palác. Chystá se vyhlásit Islámský emirát Afghánistán

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám