Hlavní obsah

USA budou hájit dodržování lidských práv v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy budou nadále hájit lidská práva a demokratické hodnoty a to i v Sin-ťiangu, Tibetu a Hongkongu. Podle prohlášení americké diplomacie to řekl ministr zahraničí Antony Blinken v pátek v telefonickém rozhovoru s vysokým čínským představitelem pro zahraniční politiku Jang Ťie-čch'em.

Foto: Henry Romero, Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

Čínu Blinken také obvinil z podkopávání mezinárodního systému založeného na pravidlech.

"Ministr Blinken zdůraznil, že Spojené státy budou nadále hájit lidská práva a demokratické hodnoty a to i v Sin-ťiangu, Tibetu a Hongkongu," stojí v prohlášení amerického ministerstva zahraničí.

Blinken podle něj v rozhovoru s Jang Ťie-čch'em, který je šéfem čínské ústřední komise pro zahraniční záležitosti při ústředním výboru komunistické strany, také řekl, že USA budou Čínu tlačit, aby odsoudila vojenský puč v Barmě.

V Barmě pokračují protesty proti puči

Svět

Čínu hodlají Spojené státy podle prohlášení ministerstva zahraničí pohnat k odpovědnosti také za její úsilí ohrozit stabilitu v oblasti Indického a Tichého oceánu "včetně oblasti přes Tchajwanský průliv".

Podle agentury AFP byl páteční telefonát prvním rozhovorem mezi Blinkenem a zástupcem čínské vlády od okamžiku, kdy nastoupil Joe Biden do funkce amerického prezidenta.

Spojené státy dlouhodobě obviňují Čínu z porušování lidských práv muslimských Ujgurů v západočínské provincii Sin-ťiang, Tibeťanů i obyvatel Hongkongu. Zastávají se také Tchaj-wanu, který Čína považuje za svou provincii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám