Hlavní obsah

Unikátní satelitní snímky šířící se ropné skvrny

Novinky, Jakub Kynčl, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) již měsíce satelitně monitoruje rozsah havárie ropné plošiny Deepwater Horizon společnosti BP v Mexickém zálivu. Fotografie vypovídají o postupující ropné skvrně na moři, která je nyní považována za jednu z nejhorších ekologických katastrof. Na snímcích má ropa světle šedou barvu.

Článek

Ropná skvrna zasáhla americké pobřeží od Floridy po Louisianu, surovina se ve formě asfaltových chuchvalců začala vyplavovat i na pláže v Texasu.

Na posledním snímku spektroradiometru NASA s mírným rozlišením ropu představují nepravidelné světle šedé skvrny na jihovýchodě delty Mississippi.

Ropa zde byla zrovna velmi dobře viditelná díky malé oblačnosti a slunečnímu svitu. Ropa "zjemní" hladinu moře a působí tak jako zrcadlo odrážející paprsky.

Ropa je tak světlejší než voda, patrné je to právě mezi plošinou a deltou Mississippi.

Na ostatních snímcích má ropná skvrna odrážející se od slunce podobnou barvu a lze pozorovat její postup.

Britská BP v pátek oznámila, že v sobotu odpojí od poškozeného vrtu v Mexickém zálivu systém pro odčerpávání ropy a během tří až čtyř dnů ho nahradí jiným, který bude mít dvojnásobnou kapacitu. Po dobu výměny systému ale bude ropa unikat do moře bez omezení.

Společnost také slibuje, že jeden z odlehčovacích vrtů, které mají únik ropy definitivně zastavit, může být za ideálních podmínek dokončen do konce července. Američané jsou ale k tomu podle agentury AP skeptičtí.

Současný odčerpávací systém má kapacitu 28 000 barelů (4,4 milionu litrů) ropy denně. Ve skutečnosti odsává denně asi 24 500 barelů (3,9 miliónu litrů) z až 60 000 barelů (9,5 miliónu litrů) suroviny, které do moře vytékají. Nový systém by měl mít kapacitu 53 000 barelů (8,4 miliónu litrů), uvedla ČTK.

Podmořské roboty by v sobotu měly začít současný odčerpávací systém od vrtu odpojovat. Americké úřady předpokládají, že nový systém bude nasazen na zbytek vrtu v hloubce 1500 metrů během tří až čtyř dnů.

Odčerpávací systém ale nemůže být dlouhodobým řešením ropného úniku, který trvá už od 20. dubna, kdy vybuchla ropná plošina Deepwater Horizon provozovaná BP. Za definitivní řešení se považuje vyhloubení dvou odlehčovacích vrtů, které se pod mořským dnem napojí na ten poškozený a umožní jeho zabetonování.

Reklama

Související témata:

Související články

Ropa už znečistila i Mississippi

Ropa, která stále tryská z vrtu na dně Mexického zálivu a jejíž únik se nedaří zastavit, znečistila v neděli pobřeží dalšího amerického státu, jímž je...

Výběr článků

Načítám