Hlavní obsah

Umíral jako ryba na suchu, vypověděl u soudu svědek smrti černocha Floyda

Minneapolis

Výslechem prvního svědka obžaloby začal v pondělí ostře sledovaný proces s bývalým policistou Derekem Chauvinem, který loni při zatýkání na ulici v Minneapolis zaklekl a zabil černocha George Floyda. Náhodný svědek události, která pobouřila Ameriku, vylíčil poslední okamžiky Floydova života.

V Minneapolisu začíná soud s policistou, který zaklekl George FloydaVideo: Novinky/AP

 
Článek

„Pomalu se vytrácel, umíral jako ryba na suchu. Koulel očima a jeho panenky se pomalu stáčely dozadu do hlavy, až se z jeho těla nakonec vytratily poslední známky života,“ vypověděl před porotou 33letý svědek Donald Williams.

Také na jeho výpovědi hodlá prokurátor Jerry Blackwell prokázat, že Chauvin použil proti neozbrojenému Floydovi nadměrné a nepřiměřené násilí, porušil své povinnosti policisty a dopustil se vraždy druhého stupně. Hrozí mu až 40 let vězení.

Minneapolis vyplatí přes půl miliardy korun rodině mrtvého George Floyda

Amerika

Žalobce u soudu ukázal čtrnáctičlenné porotě fotografii pořízenou kolemjdoucím, na níž Chauvin klečí Floydovi na krku. „Drtil ho do posledního dechu – dámy a pánové – vymáčkl z něj život,” řekl. Soudu promítl i téměř desetiminutové video, které natočili další svědci.

Foto: Maranie Staab, Reuters

Demonstranti v Minneapolis protestují před soudem s bývalým policistou Derekem Chauvinem, který se zodpovídá ze smrti George Floyda.

Použití síly bylo dle obhájce nezbytné

Chauvinův obhájce Eric Nelson ve své úvodní řeči prohlásil, že použití hrubé síly sice „nebylo líbivé, bylo však nezbytné”. Připomněl, že Floyd užíval drogy a že údajně trpěl dlouhodobými zdravotními obtížemi. Mluvil rovněž o okolnostech incidentu, který vedl k jeho úmrtí. „Nebyl to jednoduchý zápas,” řekl o chaotické scéně při Floydově zatýkání. Dodal přitom, že výkřiky kolemjdoucích „odvedly pozornost policistů od péče o pana Floyda”. K videu obžaloby obhájce řekl, že má připraveny důkazy, jež ho dalece předčí.

Americká sněmovna schválila policejní reformu, reaguje na smrt George Floyda

Amerika

Šestačtyřicetiletý Floyd zemřel loni 25. května poté, co se jej policie snažila v Minneapolisu zatknout na základě udání, že chtěl v samoobsluze zaplatit padělanou bankovkou. Podle policie se Floyd strážníkům vzpouzel a byl pod vlivem alkoholu či drog.

Tají se mi z tebe dech. Policie v LA řeší skandál kvůli valentýnce s udušeným Floydem

Amerika

Na výše zmíněném videu zachyceném kolemjdoucím je vidět policista, který Floydovi klečí na krku, zatýkaný se přitom v tu chvíli už nesnaží bránit a opakovaně říká, že nemůže dýchat. Po chvíli ztratil vědomí a krátce nato zemřel v nemocnici. Soud s třemi dalšími zasahujícími policisty by měl začít později během letošního roku.

Vzhledem k tomu, že je bývalý policista Chauvin běloch a zabitý Floyd černoch, vyvolal případ rasové nepokoje ve Spojených státech. Shromáždění na podporu černošského hnutí se navíc konala i v zahraničí.

Policie v Minneapolisu, kde zemřel Floyd, zastřelila černocha

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám