Hlavní obsah

U varianty delta je vyšší riziko hospitalizace a úmrtí než u třech předchozích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Varianta koronaviru delta je nejen výrazně nakažlivější, ale také vede k častějším hospitalizacím a úmrtím. Platí to nejen při srovnání s původními kmeny, ale i s variantami alfa, beta a gama. Ve srovnání s nimi je u delty asi 1,5násobné riziko hospitalizace, přijetí na JIP i úmrtí. Plyne to z výzkumu v Ontariu, který byl zveřejněn v časopisu kanadské lékařské asociace CMAJ.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mezi letošním únorem a červnem vystřídaly nebezpečnější mutace – britská alfa (B.1.1.17), jihoafrická beta (B.1.351) a brazilská gama (P.1) – původní kmeny. Pak začala převažovat aktuálně nejrozšířenější indická mutace delta (B1.617).

Všechny mají klíčovou změnu N501Y v části RNA, která popisuje s-protein, jímž se virus napojuje na napadenou buňku.

Dřívější výzkumy prokázaly, že všechny tyto mutace jsou nakažlivější než původní.

Výzkum v Ontariu potvrdil, že varianty alfa, beta a gama jsou nebezpečnější než původní kmeny, současně také ukázal, že riziko hospitalizace, přijetí na JIP a smrti je u varianty delta vyšší než u předchozích mutací, a to více než dvojnásobně.

Nárůst rizik u variant koronaviru ve srovnání s původními kmeny
druh rizikanárůst rizika u variant alfa, beta a gamanárůst rizika u varianty delta
hospitalizace52 %108 %
přijetí na JIP89 %235 %
úmrtí51 %133 %
Zdroj: CMAJ Oct 25, 2021

Tabulka jasně ukazuje, že riziko úmrtí při nákaze deltou ve srovnání s britskou mutací alfa je vyšší.

V upraveném přepočteném poměru v rámci restrikční analýzy při vyloučení případů nákazy původními kmeny 1,69 násobně (v rozmezí 1,16x až 2,35x) a riziko hospitalizace na JIP dvojnásobně (v rozmezí 1,6 až 2,47) .

V provincii Ontario byly varianty alfa, beta a gama poprvé detekovány v prosinci 2020 a na konci dubna byly již zodpovědné za naprostou většinu nákaz, přičemž britská alfa převažovala. V dubnu se také v Ontariu objevily první případy nákazou delta. Už v červenci na ni připadala většina případů.

Nové varianty jsou nakažlivější 

Rychlé rozšíření ukázalo na vyšší nakažlivost nových variant, které potvrzují i výzkumy z Indie. Ty prokázaly, že virová nálož je u delty 1260 krát vyšší než u původních kmenů. To ukazuje na rychlejší replikaci. Zkrátila se u ní mírně také inkubační doba z 5,61 dne a 3,7 dne.

V Ontariu byl výzkum proveden na zdravotnických záznamech 212 326 lidí z ontarijské databáze CCM z období od 7. února do 27. června tohoto roku, kde jsou uložena nejen data o pozitivních testech, ale i o tom, zda nakažený byl v LDN či domově seniorů, měl komorbidity, byl hospitalizován, skončil na JIP nebo zemřel. Eviduje i data o očkování a pohlaví nebo těhotenství.

Přibývá mladších nakažených

Analýza dat také ukázala, že nakažení s variantami alfa, beta a gama byli v průměru mladší s méně komorbiditami. Pokud ale byli lidé starší nebo měli komorbidity, bylo u nich vyšší riziko úmrtí nebo hospitalizace na JIP než u osob, které se nakazily původními kmeny. U varianty delta nebylo toto ještě možné detailně posoudit kvůli omezenému počtu případů ve vybraném období, ale je patrný trend vyššího rizika.

Výzkum také potvrdil, že vakcíny chrání před úmrtím z osmdesáti až devadesáti procent, i když nezabrání tomu, aby se očkovaný nakazil.

Fauci: Varianta delta už je jiný virus

Amerika

Autoři také upozornili, že u delty může být skutečný poměr mírně zkreslen tím, že před květnem se její přítomnost nezjišťovala. I tak ale v závěru stojí: „Varianta delta je virulentnější než předchozí varianty se záměnou N501Y (alfa, beta a gama). Spolu s větší přenositelností a schopností vyhnout se imunitní reakci přestavuje narůstající virulence podstatnou eskalaci rizika pro veřejné zdraví za pandemie SARS-CoV-2.“ Virulence určuje stupeň patogenity, tedy schopnost vyvolat onemocnění nebo usmrtit hostitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám