Hlavní obsah

U pobřeží Kalifornie objeven už třetí mrtvý plejtvák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Už třetího uhynulého plejtváka obrovského za poslední dva týdny našli američtí biologové v moři u pobřeží Kalifornie. Úhyn těchto největších zvířat na naší planetě je přitom v této oblasti hlášen zhruba jednou ročně.

Článek

Biologové s pomocí vlečných člunů, které vedle ohromné velrybí mršiny vypadaly jako dětské lodičky, dotáhli plejtváka na pláž v Point Magu a doufají, že se jim díky pitvě podaří zjistit, proč zemřel.

Předchozí dva uhynulé plejtváky patrně zasáhla proplouvající loď, ale vědci se stále snaží zjistit, jestli nebyli nemocní nebo dezorientovaní.

Plejtvák obrovský dorůstá délky 30 metrů a váží přes 200 tun. Vhodný tvar jeho těla mu umožňuje plout rychlostí až 20 uzlů, patří tak k nejrychlejším mořským tvorům.

Plejtvák se živí hlavně drobnými korýši o velikosti nejvýše několik centimetrů. Velryba pozře každý den odhadem na 40 miliónů těchto drobných korýšů. Tito živočichové dýchají vzduch a rodí živá mláďata.

Plejtváků obrovských dnes žije pouze 500 kusů. Patří mezi velmi ohrožené druhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám