Hlavní obsah

U břehů San Diega ztroskotala loď, tři lidé zemřeli, 27 skončilo v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego
Aktualizováno

Tři lidé zahynuli a 27 dalších bylo hospitalizováno poté, co se v bouřlivém příboji nedaleko amerického San Diega převrátila malá loď, na které pluli. Informovala o tom v pondělí agentura AP s odvoláním na místní úřady, podle nichž lodí pravděpodobně cestovali nelegální migranti. Ukazuje se, že Bidenova administrativa čelí nové vlně migrantů a nezvládá ji, uvedl časopis Newsweek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U San Diega ztroskotala loď, nejméně tři lidé zemřeliVideo: Anonymous via Storyful, AP

 
Článek

Mluvčí hasičské a záchranné služby ze San Diega Monica Munozová uvedla, že zprávu o převrácené lodi dostali záchranáři v neděli v 10:27 místního času u národního monumentu Carbillo nedaleko Point Loma.

Když záchranáři dorazili na místo, byla loď již roztříštěná. Šéf záchranářů James Gartland dodal, že 12 metrů dlouhá výletní loď narazila na útes a rozbila se: „Byla to velká záchranná operace, která se změnila incident s mnoha oběťmi.”

„Lidi byli ve vodě, topili se, stahoval je proud,” řekl záchranář David Romero. Záchranáři uvedli, že z vln bylo vytaženo sedm lidí, tři z nich ale byli již mrtví. Jednoho člověka se podařilo zachránit z útesu a 22 dalších doplavalo na břeh. Podle záchranářů bylo v době neštěstí v oblasti velmi větrno a chladno.

Ilegální migranti

Hospitalizovaní lidé utrpěli různé druhy zranění, mnozí byli podchlazení.

„Vše napovídá tomu, že to byla pašerácká loď. Národnost cestujících jsme ještě neprověřili,” prohlásil Jeff Stephenson z americké pohraniční stráže a dodal, „muž, kterého považujeme za provozovatele lodi, je podezřelý převaděč.” Úřady se chystají vyslechnout v nemocnici pasažéry.

Ve čtvrtek pohraniční stráž ve stejné oblasti zadržela dřevěnou loď s 21 osobami na palubě. Jednalo se o mexické občany, kteří neměli podle amerických úřadů právo vstoupit na americkou půdu. Dva z cestujících čelí obvinění z pašování lidí.

Foto: Denis Poroy, ČTK/AP

Pobřeží u národního památníku Cabrillo s věcmi z převrácené lodě

Počet ilegálních migrantů přicházejících do USA za vlády nového prezidenta  Joea Bidena prudce vzrostl. Zatímco na konci vlády Donadla Trumpa migrační vlna do Spojených států klesla, v březnu bylo na hranicích zaznamenáno 172 331 incidentů, což je více než v kterémkoli měsíci Trumpovy vlády.

Kritizována je především viceprezidentka Kamala Harrisová, která má řešit otázky migrace, ale od nástupu do funkce ještě nebyla na hranici s Mexikem.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám