Hlavní obsah

U Argentiny našli potopenou ponorku

Buenos Aires

Pátračům se v Atlantském oceánu podařilo nalézt rok pohřešovanou argentinskou ponorku San Juan. Podle sobotního sdělení argentinského námořnictva plavidlo objevili asi 800 metrů pod mořem v argentinské části Patagonie u poloostrova Valdés. Ponorka se se 44člennou posádkou nejspíš potopila po výbuchu na palubě 15. listopadu 2017.

Foto: Reuters

Argentinská ponorka ARA San Juan vyplouvá z přístavu v Buenos Aires. Archivní foto.

Článek

Objev byl oznámen pouhé dva dny poté, co pozůstalí zmizelých námořníků zorganizovali v den výročí tragédie smuteční tryznu, připomněla agentura AP.

Ponorka plula ze základny v provincii Ushuaia na jihu země do Mar del Plata. V době vyslání poslední zprávy z ponorky velitel hlásil, že mořská voda se dostala do systému ventilace k bateriím a způsobila zkrat a požár baterií. Velitel ale zároveň řekl, že ponorka pokračuje ponořena v plavbě s odděleným okruhem. Pak ztratil se základnou kontakt.

Foto: Mapy.cz

„Vynořila se a ohlásila závadu,“ oznámil velitel námořní základny Mar de Plata Gabriel Galeazzani. Velení řeklo, aby posádka dál nepokračovalo ve výcviku, ale nenařídilo ji plout do nejbližšího přístavu

Letos v únoru vyhlásili příbuzní posádky sbírku, aby mohli najmout americkou firmu a pokračovat v pátrání. Argentinská vláda již předtím slíbila odměnu pět milionů dolarů (více než 100 milionů korun) za nalezení vraku ponorky. Po plavidlu během měsíců pátraly dvě desítky lodí, několik letadel a více než 4000 lidí.

Nález vraku umožní zjistit, proč se potopila dieselelektrická ponorku třídy Santa Cruz dlouhá 66 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám