Hlavní obsah

Trumpovi zrušili tradici vítání nastupujícího prezidenta v Bílém domě

Washington

Inauguraci nového amerického prezidenta Joea Bidena provází jedna změna za druhou. Tradice a ustálené zvyky berou za své. Vzhledem k tomu, že se Donald Trump s manželkou Melanií nezúčastní inaugurace a ve středu ráno odletí na Floridu, bude porušena i desítky let trvající tradice návštěvy nastupujícího prezidentského páru v Bílém domě, uvedla televize CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stěhování z Bílého domu začaloVideo: Reuters

 
Článek

Odcházející hlava státu tak nebude vítat na schodech severní strany Bílého domu nové „nájemníky“ a nedodrží se zvyk, kdy odcházející prezidentský pár pořádá pro příchozí prezidentský pár prohlídku Oválné pracovny v Bílém domě.

Namísto prezidenta a první dámy přivítá manžele Bidenovy hlavní ceremoniář Bílého domu Timothy Harleth. Po složení prezidentského slibu by se měl Biden zúčastnit položení věnce na Arlingtonském národním hřbitově. Doprovázet ho budou exprezidenti Bill Clinton, George W. Bush a Barack Obama.

Foto: Pool New, Reuters

Barack Obama s manželkou Michelle před lety vítali nového prezidenta Donalda Trumpa v Bílém domě. Trump nyní nezvládl svou porážku a inaugurace Joe Bidena se nezúčastní.

Během této doby by se měly převézt téměř všechny osobní věci Bidenových do Bílého domu, protože se dokončí speciální důkladné vyčištění celé budovy i kvůli obavám z nákazy koronavirem. „Stěhování nábytku a úklid odstartují, jakmile Donald Trump s manželkou opustí Bílý dům,“ uvedla CNN.

Biden připravil legislativní smršť

Amerika

Zvláštní pozornost se věnuje ložnicím v rezidenci. Bidenovi budou na rozdíl od Trumpových sdílet jen jednu. Melania totiž trávila většinu času v Bílém domě ve velkém ložnicovém apartmá, obvykle vyhrazeném pro prezidenty a jejich manželky. „Donald spal ve své vlastní ložnici, která během předchozích vlád fungovala jako studovna nebo pracovna,“ uvedl zdroj z Bílého domu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Zvolený americký prezident Joe Biden

Trump zrušil zákaz cestování z EU včetně ČR do USA, Biden by ho chtěl zachovat

Evropa

Ačkoliv americké úřady nemají podle úřadujícího amerického ministra obrany Christophera Millera zpravodajské informace o vnitřní hrozbě inauguraci nového prezidenta Joea Bidena, americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) provádí bezpečnostní prověrku 25 tisíc členů národní gardy, kteří se ve Washingtonu podílejí na zaručení bezpečnosti uvedení nového prezidenta do úřadu.

Potrumpovská dezinfekce. Bílý dům čeká před nástupem Bidena důkladný úklid

Koronavirus

„Nenecháváme nic náhodě, i když nemáme zpravodajské informace o tom, že by existovala hrozba zevnitř," uvedl dosluhující šéf Pentagonu. Informace či důkazy o vnitřní hrozbě neexistují ani podle úřadujícího ministra vnitřní bezpečnosti Petera Gaynora.

Do Washingtonu míří na inauguraci asi dvaapůlkrát více členů národní gardy než v minulých letech.

Bidenovu inauguraci tíží obavy z násilí

Zahraniční

Armáda již dříve uvedla, že v davu, který zaútočil 6. ledna na sídlo Kongresu, byla řada aktivních i vysloužilých členů armády. Neuvedla však, kolik jich bylo přesně. Prozatím byli v souvislosti s nepokoji zatčeni jen dva příslušníci národní gardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám