Hlavní obsah

Trumpova vláda razantně snižuje strop pro přijímání uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vláda chce razantně snížit počet přijímaných běženců, napsala agentura DPA. Na příští fiskální rok plánuje přjmout maximálně 18 tisíc běženců, uvedlo ministerstvo zahraničí. Je to nejnižší číslo pro novodobý program přesídlování uprchlíků od jeho spuštění v roce 1980. Už limit 30 tisíc osob, který platí pro letošní rok, představuje rekordně nízkou hodnotu.

Foto: Reuters

Migranti z Hondurasu na cestě do USA

Článek

„Zátěž, pod kterou se aktuálně hroutí americký imigrační systém, musí být zmírněna předtím, než budou Spojené státy moci znovu přesídlovat velké počty uprchlíků," píše se v prohlášení ministerstva zahraničí. Do kvót pro nový fiskální rok, který začne 1. října, může ještě promluvit Kongres.

Americká vláda stanovuje strop pro počet přijatých uprchlíků každý rok. Od nástupu Donalda Trumpa do funkce prezidenta toto číslo postupně klesá poté, co jej jeho předchůdce Barack Obama naopak navyšoval. V hospodářském roce 2016 činil limit 85 tisíc lidí, v tom následujícím dokonce 110 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám