Hlavní obsah

Trump zrušil mítink v Chicagu kvůli střetům mezi svými příznivci a odpůrci

Chicago
Aktualizováno

Americký miliardář Donald Trump, který usiluje o to stát se republikánským kandidátem na prezidenta, musel v pátek na poslední chvíli zrušit předvolební mítink v Chicagu kvůli střetům mezi svými příznivci a odpůrci. Na místě musela zasahovat policie. Dva policisté byli zraněni, pět osob skončilo za mřížemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Chicagu se střetli příznivci a odpůrci Donalda TrumpaVideo: Reuters

 
Článek

Stovky demonstrantů se dostaly dovnitř sportovní haly místní univerzity, kde se měl konat mítink. Zaplnili tam nejméně pět sektorů. V aréně se demonstranti střetli s Trumpovými příznivci, což přimělo bezpečnostní pracovníky, aby do sporu zasáhli. Přivolána byla také policie, která několik osob zatkla.

Foto: ČTK/AP

Ochranka vykazuje protestující z Trumpova mítinku

Trump se nakonec rozhodl z „bezpečnostních důvodů” akci odvolat a odložit na později.

„Pan Trump právě přijel do Chicaga a po setkání s ochránci zákona se kvůli bezpečnosti desítek tisíc lidí shromážděných v aréně i před ní rozhodl setkání posunout na jiný termín,” stálo v prohlášení vedení Trumpovy kampaně.

I poté, co bylo ohlášeno odložení mítinku, docházelo v aréně k pěstním soubojům. Při zásahu byli zraněni dva policisté, pět lidí bylo zatčeno.

Foto: Charles Rex Arbogast, ČTK/AP

Odpůrci Trumpa křičí v chicagské aréně.

Mezi demonstranty bylo hodně Afroameričanů a hispánců. „Protestuji, protože jsem černá a Mexičanka a nejsem si jista, kam mě chce deportovat,” řekla 25letá Maria Hernandezová, která se obává protimigrační politiky Trumpa, a pronikla do arény převlečená za tanečnici podporující Trumpovu kampaň. „Potýkám se denně v Chicagu s rasismem a mám toho dost.” Ještě dodala, že je šťastná, že se mítink neuskutečnil: „Nikdy jsem nebyla více hrdá na své město.”

Časté incidenty

Incidenty na Trumpových shromážděních jsou poměrně časté. Podnikatel, který chce být americkým prezidentem, vyvolává ostré reakce svými kontroverzními názory.

Foto: Charles Rex Arbogast, ČTK/AP

Příslušníci chicagské policie vyklízejí arénu

V primárkách, ze kterých vzejde kandidát republikánů do podzimních prezidentských voleb, se mu však daří a má před svými konkurenty značný náskok. Ti se ho proto snaží za každou cenu zastavit a předvolební diskuse jsou velmi ostré. [celá zpráva]

Trumpa zkritizovali jeho konkurenti i kvůli střetům v Chicagu. Podle Marka Rubia, který je na pokraji porážky, je to důsledek jeho proslovů: „Nechtěl bych říci, že je Trump odpovědný za večerní události, ale na jiných mítincích v minulosti použil docela hrubý jazyk, když řekl, že ve starých dobrých dnech bychom ty lidi zbili, takže nese určitou odpovědnost za obecnou náladu.”

Foto: Charles Rex Arbogast, ČTK/AP

Chicagská policie střeží arénu po zrušení Trumpova mítinku

Rubio však současně nechtěl taky situaci přeceňovat: „To je Chicago, protesty tu jsou průmysl. Jen z pohledu na tyto obrázky je zcela jasné, že to bylo organizované skupinami, které chtěly mítink narušit. Chicago je centrem těchto aktivit.”

Trump později v televizi Fox News popřel, že nenávist a rozkol sám vyvolává. „Zastupuji velkou skupinu lidí, kteří v sobě chovají mnoho zloby. Velká zloba je na obou stranách," prohlásil. Zrušení shromáždění označil za "velmi dobrou a inteligentní věc".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám