Hlavní obsah

Trump vyzval farmaceutické firmy ke snížení cen, jejich akcie stouply

Novinky,
Washinton

Americký prezident Donald Trump vyzval v úterý velké farmaceutické firmy, aby přesunuly svou výrobu do Spojených států a snížily ceny léků. Trump tak učinil po setkání se šéfy několika farmaceutických firem v Bílém domě, informovala agentura Reuters. Prezident také požaduje, aby se zahraniční země podílely na výzkumu léků. Po schůzce posílily akcie farmaceutických firem.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident Donald Trump si pročítá exekutivní příkaz

Článek

„Udělali jste úžasnou práci, ale musíte s cenami dolů,“ řekl Trump. Dodal, že ceny léků považuje za ”astronomické”.

„Ceny léků musíme snížit z mnoha důvodů, nemámě jinou možnost.“ řekl Trump. Jedině tak bude podle něj udržitelná zdravotní péče. „Musíme dosáhnout ještě lepších inovací a chci, abyste vrátili vaše podniky do USA,” řekl Trump.

Setkání se účastnili šéfové firem Novartis, Merck, Johnson & Johnson, Celgene, Eli Lilly a Amgen i lobbistická skupina PhRMA, jejímiž jsou členy.

Ředitel firmy Nocvartis Joe Jimenez, který stojí v čele PhRMA, uvedl, že minulý týden požadoval, aby se změnila cenová politika a neplatila se rovná cena za lék, jak je tomu v současném zdravotním systému přezdívaném Obamacare.

Trump podnikatelům rovněž řekl, že chystá zjednodušení procesu schvalování nových medikamentů, což by mělo urychlit jejich uvádění na trh. Omezení má být méně.

Kompenzace za snížení cen

Snížení cen ale míní firmám vykompenzovat. Americký prezident řekl, že se zahraniční země musejí podílet na nákladech na vývoj léků. „Ukončíme toto stahování zdarma,“ řekl prezident se zřetelnou narážku na generika produkovaná  ve třetích zemích. Ta nepotřebují klinické zkoušky, ale zachraňují životy miliónů lidí.

Podle něj země, které takto postupují, ”parazitují” na Spojených státech. Žádnou z nich ale přímo nejmenoval. Prezident oznámil též, že v brzké době jmenuje nového šéfa Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Po schůzce s Trupem akcie pěti z šesti zmíněných farmaceutických firem posílily o jedno procento.

Trump míní zvýšit roli lékárníků při zlepšování systému zdravotní péče a při starosti o pacienty. Plyne to z vyjádření Toma Pricea nominovaného do funkce, který při slyšení v Senátu, řekl, že role farmaceutů je podceňována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám