Hlavní obsah

Trump vyrazí na turné. A naznačuje, že bude znovu kandidovat na prezidenta

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý prezident Spojených států Donald Trump hodlá v červnu obnovit pořádání svých ikonických mítinků s příznivci. S odkazem na své zdroje o tom informoval pravicový deník New York Post. Bude to poprvé od lednového útoku na Kapitol, co tímto způsobem Trump ke svým podporovatelům promluví.

Foto: Profimedia.cz

Trump na jednom z předvolebních mítinků v roce 2015.

Článek

Datum a čas plánovaných mítinků zatím není znám. Podle informací deníku počítají Trumpovi poradci s uspořádáním dvou setkání v červnu, další by mohl následovat okolo 4. července, kdy Američané slaví Den nezávislosti.

Jak podotýkají média, bude to poprvé od demonstrace 6. ledna, co Trump ke svým příznivcům formou mítinku veřejně promluví. V lednu část příznivců po jeho emotivním projevu vtrhla do budovy amerického Kongresu, aby zamezila oficiálnímu stvrzení výsledků voleb, které Trump prohrál.

Žádná sociální síť, Trump spustil web se svými myšlenkami

Internet a PC

Pět lidí přišlo při incidentu o život a chování tehdejšího prezidenta pak bylo předmětem neúspěšné ústavní žaloby (angl. impeachment).

Zatím není jasné, jestli má 74letý politik v úmyslu kandidovat v prezidentských volbách v roce 2024. Zpráva o znovuobnovení mítinků ale nasvědčuje tomu, že chce minimálně zůstat relevantním hlasem ve veřejném dění.

Pence poprvé promluvil: Za Trumpa bylo dobře, Biden nám ruší svobody

Amerika

„Učiním oznámení v pravý čas a těším se na to. Jistě chápete, že je ještě příliš brzy. Ale myslím, že lidé budou opravu velmi šťastní, až to oznámení udělám,“ řekl v nedávném rozhovoru s konzervativní komentátorkou Candace Owensovou.

Snaží se vytvořit opozici vůči Bidenovi

Trump se v posledních dnech hojně strefuje do svého nástupce Joea Bidena. Ve středu například sarkasticky poznamenal, že je současný šéf Bílého domu ještě horší než někdejší demokratický prezident Jimmy Carter. „Jimmy si vedl špatně v jedné krizi za druhou, ale Biden ty krize VYTVÁŘÍ,“ napsal Trump zachovávaje svůj osobitý styl, který si lidé pamatují z jeho Twitteru.

Republikánskou kongresmanku odvolali ze stranické funkce, kritizovala Trumpa

Amerika

Prohlášení teď musí publikovat na vlastních stránkách, protože ho sociální sítě vykázaly za podněcování nenávisti v souvislosti s tvrzením o volebních podvodech, kterých byl přitom podle dostupných informací odhalen jen naprosto zanedbatelný počet (16 z celkového počtu 159 milionů odevzdaných hlasů).

Znáte všechny americké prezidenty? Seznam, zajímavosti a historie

Volby USA

Je pravděpodobné, že kdyby se Trump rozhodl znovu kandidovat, Republikánská strana by ho podpořila. Svou oddanost mu stvrdili sněmovní republikáni minulý týden, když odvolali kongresmanku Liz Cheneyovou ze třetí nejvyšší funkce ve stranické sněmovní hierarchii.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Cheneyová jako jedna z mála republikánů v lednu hlasovala pro již zmíněný impeachment proti Trumpovi a dlouhodobě říká, že udělá vše pro to, aby se „bývalý prezident nepřiblížil k oválné pracovně“.

Reklama

Výběr článků

Načítám