Hlavní obsah

Trump vyhodil bezpečnostního poradce Boltona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton skončil ve funkci. Na žádost amerického prezidenta Donalda Trumpa podal rezignaci. Nástupce by měl být znám příští týden, napsala agentura DPA.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost John Bolton

Článek

Ukončení spolupráce s Boltonem oznámil na Twitteru sám prezident.

„Informoval jsem minulou noc Johna Boltona, že jeho služby v Bílém domě již nejsou potřebné,“ napsal Trump. Bolton rezignoval v úterý ráno.

Mezi poradci patřil Bolton do tábora „jestřábů“, tedy zastánců tvrdé linie vůči například Íránu či Rusku. „Pokud chceš mír, připravuj se na válku,“ citoval často v médiích latinské přísloví. Byl to právě on, kdo veřejně proklamoval nápad s preventivními údery proti Severní Koreji.

Svou kariéru začal Bolton za prezidenta Ronalda Reagana. Pracoval na ministerstvu zahraničí a ministerstvu spravedlnosti. 11. května 2001 byl Georgem W. Bushem jmenován do pozice ministra pro kontrolu zbraní a mezinárodní bezpečnost. Podporoval Bushovo rozhodnutí odstoupit od ratifikace členství USA u Mezinárodního trestního soudu a rozhodnutí označil za „nejšťastnější moment” své kariéry.

V roce 2005 byl prezidentem Bushem nominován na funkci velvyslance při OSN. Jeho nominaci silně kritizovali Demokraté. Sám Bolton je známým kritikem OSN. O organizaci tvrdí, že narušuje suverenitu USA a že rozhodující roli by měla mít poslední světová velmoc, myšleno Spojené státy. Do funkce byl opětovně nominován v roce 2006. Na konci roku Bolton dobrovolně odstoupil z funkce.

Bolton v dubnu 2018 vystřídal Herberta McMastera ve funkci poradce pro národní bezpečnost v Trumpově vládě. Bolton se začal postupně čím dál více objevovat na veřejnosti v souvislosti s krizí ve Venezuele a neshodami Spojených států s Íránem ohledně jaderné dohody. Americká média tak začala vířit spekulaci, že Bolton, společně s Mikem Pompeem, má na rozhodování prezidenta Trumpa větší vliv, než uvádí.

Reklama

Výběr článků

Načítám