Hlavní obsah

Trump útočil na Twitteru na exvelvyslankyni na Ukrajině v průběhu její výpovědi před Kongresem

Washington

V USA v pátek pokračovalo veřejné slyšení před sněmovním výborem pro zpravodajské služby o ukrajinské kauze prezidenta Donalda Trumpa. Vypovídala bývalá americká velvyslankyně na Ukrajině Marie Yovanovitschová. Trump přímo během její výpovědi zveřejňoval na Twitteru své negativní komentáře o ní a jejích schopnostech, což ona označila ze velmi zastrašující.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Bývalá americká velvyslankyně na Ukrajině Marie Yovanovitchová vypovídá před Kongresem

Článek

Slyšení se konají kvůli tomu, že Trump v červenci naléhal na nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby nechal vyšetřovat aktivity bývalého viceprezidenta Joe Bidena na Ukrajině. Biden je možným Trumpovým protikandidátem v příštích prezidentských volbách. Jako viceprezident v administrativě Baracka Obamy dosáhl odvolání ukrajinského generálního prokurátora, který nedostatečně bojoval proti korupci. Trump tvrdí, že tím chtěl ochránit od vyšetřování svého syna Huntera, který působil v plynárenské společnosti Burisma. To ale nakonec proběhlo a nic podezřelého nepotvrdilo.

Demokraté se pokoušejí Trumpa odvolat kvůli tomu, že zneužil svou prezidentskou moc, když podmiňoval poskytnutí americké vojenské pomoci Ukrajině tím, že Zelenskyj spustí vyšetřování Bidena.

Trump přiznal, že se s ukrajinským prezidentem bavil o Bidenovi a jeho synovi

Evropa

Když v pátek vypovídala bývalá americká velvyslankyně na Ukrajině Yovanovitchová, Trump napsal na Twitteru: „Všude kam Yovanovitchová šla, se to zvrtlo. Začínala v Somálsku, a jak to tam šlo?“

Její práci na Ukrajině nekomentoval, ale uvedl: „Nový ukrajinský prezident o ní při mém druhém rozhovoru s ním hovořil špatně.“ Pochválil se za to, že ji odvolal. „Americký prezident plně rozhoduje o jmenování velvyslanců,“ napsal na Twitter Trump, který přitom tvrdí, že slyšení nesleduje, protože má moc práce.

Trumpa kritizovali i republikáni

Diplomatka, kterou Trump odvolal v květnu, se o Trumpově výpadu proti ní dozvěděla přímo během své výpovědi. Jeho tweet označila za „velmi zastrašující“.

Kriticky se k Trumpově twitterovém komentáři ozvali i někteří republikánští kongresmani a dokonce i televize Fox News, obvykle věrná prezidentovi. Podle jejích komentátorů je Yovanovitchová důvěrnou svědkyní a Trumpův tweet byl nerozumný.

Ke své činnosti dodala: „Myslím si, že tam, kde jsem během let sloužila já i další, se věci zlepšily jak pro USA, tak pro další země.“ Zdůraznila, že ke zvratům v Somálsku přispět nemohla. „Nemyslím si, že mám takovou moc.“

Už dříve při slyšení za zavřenými dveřmi Yovanovitchová uvedla, že se stala terčem pomlouvačné kampaně Trumpova právníka Rudyho Giulianiho, která ji měla zdiskreditovat v době, kdy se snažil prosadit na Ukrajině dvě vyšetřování, jež by mohla být výhodná pro Trumpa.

Reklama

Výběr článků

Načítám