Hlavní obsah

Trump tvrdí, že ví, kdo je Anonymous. Ale neřekne

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump tvrdí, že zná identitu anonymního úředníka, který loni vydal knihu s názvem Varování ze zákulisí Bílého domu. „Vím, kdo to je. Nemohu vám to říct, ale vím, kdo to je,“ sdělil.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Autor, který důsledně tají identitu a zjevně pochází z Trumpova blízkého okolí, je známý pod přezdívkou Anonymous. V roce 2018 zveřejnil v deníku The New York Times i komentář k situaci v Trumpově administrativě. „Trump je krutý, necitlivý a je nebezpečím pro národ,“ zdůraznila stať. Kniha mj. přibližuje, jak v jednu chvíli chtěli všichni lidé z prezidentova týmu hromadně odstoupit.

„Kdyby nastala situace, že by většina Trumpových ministrů požádala v duchu 25. ústavního dodatku dopisem Kongres o jeho odvolání kvůli duševní nezpůsobilosti vykonávat úřad, viceprezident Mike Pence by je podpořil,“ tvrdila kniha, což Pence rezolutně popřel.

Několik předních činitelů Trumpova kabinetu odmítlo podezření, že stojí za knihou a článkem. Josh Campbell, někdejší analytik FBI a nyní komentátor CNN, připisuje autorství Kirstjen Nielsenové, exministryni pro vnitřní bezpečnost.

Ministr spravedlnosti prý zvažuje demisi

William Barr (69), ministr spravedlnosti, zvažuje odstoupení, protože Trump nevzal na vědomí jeho výzvu, aby se na Twitteru nevyjadřoval ke kauzám, jimiž se zabývá jeho resort. Barr podle médií o svých úmyslech hovořil s lidmi blízkými prezidentovi, není však jasné, zda to oznámil i přímo Trumpovi.

Trump snížil Rodu Blagojevichovi, exguvernéru státu Illinois, 14letý trest za politickou korupci. Blagojevich už opustil vězení. Soud jej v roce 2011 shledal vinným, že se pokusil prodat místo v Senátu uvolněné po zvolení demokrata Baracka Obamy prezidentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám