Hlavní obsah

Trump testuje loajálnost viceprezidenta Pence: Odmítni uznat volitele, jinak tě nebudu mít rád

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Čtyři roky se na něj mohl neochvějně spolehnout. Teď se však od amerického prezidenta Donalda Trumpa pomalu odvrací i jeho nejbližší spolupracovník Mike Pence. Nehodlá totiž obstát v „testu loajálnosti”, jak americká média označila Trumpovu žádost o zablokování vítězství Joea Bidena na půdě Kongresu.

Foto: Profimedia.cz

Projev amerického prezidenta Donalda Trumpa sleduje viceprezident Mike Pence

Článek

„Doufám, že náš viceprezident, náš skvělý viceprezident Mike Pence, nám pomůže. Je to skvělý chlap. Samozřejmě že pokud nám nepomůže, tak ho nebudu mít tolik v lásce,“ řekl Trump v Georgii, kam se v úterý vydal podpořit kandidáty republikánů před doplňovacími volbami do Senátu.

Očkování v USA je chaotické a pomalé. Potřebujeme zrychlit, říká šéf zdravotnické služby

Koronavirus

Kongres totiž ve středu oficiálně potvrdí výsledek prezidentských voleb, a tudíž vítězství demokrata Joea Bidena. Viceprezident Mike Pence bude mít při této příležitosti spíš ceremoniální roli. Musí totiž certifikovat volitele a následně vyhlásit vítěze voleb.

Trump sice přesně nespecifikoval, jakou pomoc by od viceprezidenta chtěl, v Georgii ale řekl, že „Pence má právo odmítnout podvodně zvolené volitele“. Navíc ho dostal pod tlak slovy, že by ho mohlo politicky zničit, kdyby odmítl blokovat proces certifikace.

Demokraté získali v Georgii jeden mandát. Bitvu o většinu v Senátu rozhodne druhé klání

Amerika

Viceprezident ale ve skutečnosti žádnou podobnou pravomoc nemá, o čemž podle New York Times Pence dosluhujícího šéfa Bílého domu údajně informoval. „To jsou fake news, nikdy mi nic takového neřekl. Viceprezident a já jsme na jedné vlně a on tuto pravomoc má,“ trval si Trump na svém.

Pokud Pence odmítne volitele, vyhrajeme volby, tweetuje Trump

Vztah mezi oběma muži zůstává podle amerických médií napjatý. Podle zdroje blízkého Bílému domu, na který se odkazuje CNN, je teď prezident na Pence po jejich vzájemné schůzce naštvaný. Trump by dokonce měl mít v 11:00 (17:00 SEČ) tiskovou konferenci. Ve stejnou dobu by měl Pence v Kongresu certifikovat volitele.

„Pokud viceprezident Pence odmítne uznat volitele, vyhrajeme volby. Hodně států chce opravit chyby, které udělaly certifikací nesprávných výsledků. Mike to může poslat zpátky!” napsal Trump na Twitteru.

Trump se všemožnými kroky snaží zabránit tomu, aby se demokrat Joe Biden ujal funkce prezidenta Spojených států. Po Penceovi ale žádá nemožné, tedy aby sám od sebe změnil výsledky voleb tím, že je v Kongresu nepotvrdí. Podobný krok přitom nenapadl například ani někdejšího viceprezidenta Ala Gorea, který v jedněch z nejtěsnějších amerických voleb prohrál v roce 2000 s Georgem W. Bushem jen o několik stovek hlasů na Floridě.

Najděte mi 11 780 hlasů. Trump v telefonátu nepokrytě tlačil na představitele Georgie

Amerika

Pence si chce zachovat šance na vlastní kandidaturu

Vztahy Pence a Trumpa začaly poněkud ochlazovat po prohraných listopadových volbách. Od prezidenta se pomalu začali odklánět jeho nejbližší spolupracovníci a podobnou myšlenku měli našeptávat Penceovi také jeho poradci.

Pence si chce totiž zřejmě zachovat šance na kandidaturu v roce 2024 a odklon od Trumpa by mu za daných okolností, kdy prezident neustále trvá na svém tvrzení o zfalšovaných volbách, mohl prospět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám