Hlavní obsah

Trump má vzít diplomacii a rozvojové pomoci třetinu financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump plánuje snížit rozpočet amerického ministerstva zahraničí a Americké agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) o 37 procent. S odvoláním na úřední zdroje blízké prezidentovi to v úterý napsala tisková agentura AP. Trump dal v pondělí najevo záměr prudce zvýšit výdaje na obranu a policii a také na obnovu dopravní infrastruktury v USA. Jejich nárůst hodlá kompenzovat škrty v jiných rezortech.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Podle zdrojů AP dopadnou úsporná opatření nejvíce na USAID, což se dalo i vzhledem k Trumpovým výrokům očekávat. Prezident si stěžoval, že USA utrácejí desítky miliard dolarů na rozvojovou pomoc v zahraničí, ačkoli dopravní komunikace v zemi zhusta chátrají.

V nynějším fiskálním roce obdržela USAID na své projekty 50,1 miliardy dolarů, což je o něco více než jedno procento federálního rozpočtu. Zhruba o stejnou sumu chce Trump zvýšit armádní rozpočet.

Škrty v americké diplomacii a v rozvojové pomoci povedou velmi pravděpodobně ke snížení počtu zaměstnanců, včetně příslušníků ochrany diplomatických misí v zahraničí, uvedly zdroje citované AP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám