Hlavní obsah

Trump má velkou šanci vyhrát primárky na Floridě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magnát Donald Trump má velkou šanci v úterních primárkách upevnit svůj náskok před ostatními republikány bojujícími o nominaci do podzimních prezidentských voleb. Podle všech průzkumů vyhraje na Floridě a udělá další krok na cestě k nominaci, která je stále jistější.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Donald Trump v Ohiu

Článek

Všechny letošní průzkumy preferencí, organizované na Floridě, přiznávaly vítězství Trumpovi. Newyorský server FiveThirtyEight odhaduje Trumpovy šance na floridský triumf na 96 procent. Měl by dostat 41 procent hlasů, zatímco Rubio 28, texaský senátor Ted Cruz 19 a ohijský guvernér John Kasich deset procent. Na číslech ale nezáleží, protože na Floridě bere vítěz vše.

Florida se tak může stát osudnou Marku Rubiovi, který je senátorem za Floridu. „Pokud Rubio ztratí floridské primárky, je pro letošní rok vyřízen a nad jeho další politickou budoucností se objeví mnoho otazníků,” napsal list The Hill. Neuspěje-li, vyschnou jeho příjmy pro další kampaň a ohrožen bude i jeho plán usilovat v roce 2018 o post floridského guvernéra, uvedl list.

I kdyby Trump v dalších úterních primárkách neuspěl, zvýší svůj odstup před soupeři. Protože na Floridě je většinový systém, vítěz získá hlasy 99 volitelů, což je více než ve všech ostatních státech, kde se v úterý hlasuje. Většinový systém je i v Ohiu, kde se čeká těsný souboj o 66 volitelů mezi Donaldem Trumpem a místním guvernérem Johnem Kasichem.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Archivní společná fotografie dvou velkých soupeřů Ted Cruze (vpravo) a Donalda Trumpa.

Pokud by Rubio z boje odstoupil, hlavním soupeřem Trumpa by se stal Texasan Ted Cruz. Podle listu The Washington Post ale bude pro Cruze obtížné newyorského magnáta porazit. Musel by získat dvě různé skupiny voličů – tradiční republikánské voliče, kteří Trumpa nechtějí, a dělníky, kteří mnohdy upřednostňují Trumpa. Cruz proto na dálnici u Charlotte řekl: „Nechte mě minutu mluvit ke všem svobodným matkám tady, které mají dvě nebo tří zaměstnání na menší úvazek, nechte mě hovořit ke všem řidičům kamiónů, mechanikům, instalatérům a elektrikářům, ke členům odborů.“

Foto: Bob Chwedyk, ČTK/AP

Ted Cruz na mítinku v Illinois

Ekonomicky je však konzervativní, tvrdí, že vláda brzdí ekonomický růst i růst pracovních míst, a říká, že by jednotlivým pracovníkům bylo lépe s méně regulacemi a bez Obamovy zdravotní péče. Je otázka, zda to bude působit na dělníky stejně jako na živnostníky. Zastavit Trumpa s jeho jednoduchými slogany proto pro něj bude složitý, ne-li nezvládnutelný úkol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám