Hlavní obsah

Trump má nominaci do voleb jistou, tvrdí AP

Washington

Realitní magnát Donald Trump získal počet hlasů delegátů, kteří mu zajistí nominaci do prezidentských voleb za republikány na stranickém sjezdu. Uvedla to agentura AP, podle které překonal magickou hranici 1237 delegátů, když se několik volných vyjádřilo, že ho na sjezdu podpoří.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Donald Trump

Článek

Podle AP má už nyní Trump jistou podporu 1239 volitelů, přičemž jich potřebuje 1237. Podle CNN má jistou podporu jen 1229 delegátů, televizní stanice se však neptala na názor volných delegátů. Podporu mu vyjádřilo několik delegátů, kteří nejsou vázáni výsledky voleb v jednotlivých státech unie. Tito takzvaní volní delegáti sami rozhodují, komu dají hlas. Několik jich řeklo agentuře AP, že podpoří Trumpa. Jedním z nich je šéfka republikánů v Oklahomě Pam Pollardová: „Nemám problém podpořit Trumpa.“

Podpoří ho i Steve House, který vede republikány v Coloradu. Uvedl, že se mu líbí Trump jako businessman „Vůdce je vůdce. Jestliže se může obklopit politickými talenty, myslím, že bude v pohodě,“ řekl s narážkou, že Trump je politický neofyt.

Hlasovat pro něj bude i Cameron Linton z Pittsburghu, který má ovšem prostší důvod - Trump vyhrál primárky v jeho volebním obvodu. Na sjezdu v Clevelandu 7. července ho ale podpoří jen v první volbě. Jestliže by v ní Trump neuspěl, dál by za ním nestál. „Pokud by se konalo druhé kolo, nehlasoval bych pro Donalda Trumpa. Je směšný. Neexistuje způsob, jak to říci jinak.“

Trump přitom má šanci získat ještě další hlasy, protože se 7. června budou konat primárky v pěti státech Unie, kde se bude rozhodovat o 303 hlasech delegátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám