Hlavní obsah

Trump hrozí úderem na 52 cílů, pokud se Íránci začnou mstít

Spojené státy vytipovaly 52 íránských cílů, na které zaútočí, pokud Írán splní své výhrůžky a bude podnikat odvety za smrt generála Kásima Sulejmáního. Na Twitter to napsal americký prezident Donald Trump a připomněl, že v případě íránské akce Spojené státy zareagují „velmi rychle a velmi tvrdě“.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Donald Trump se na Twitteru pustil do kritiky švédské aktivistky

Článek

Trump zvolil číslo 52 symbolicky s odkazem na „52 amerických rukojmí, které Írán vzal před mnoha lety“. Očividně se vrací k události, která se stala před více než čtyřiceti lety po íránské islámské revoluci v roce 1979. Tehdy íránští šíitští fundamentalisté obviňovali Spojené státy ze snahy znovunastolit v zemi světskou prozápadní monarchii a opět dosadit k moci vyhnaného šáha Muhammada Rezu Pahlavího.

Několik stovek rozvášněných íránských studentů obsadilo velvyslanectví USA v Teheránu, kde zajali americké rukojmí. Zajetí trvalo 444 dnů.

Americké velvyslanectví v Bagdádu a leteckou základnu ostřelovaly rakety kaťuša

Blízký a Střední východ

Íránci podle šéfa Bílého domu „hovoří velmi směle“ o pomstě za smrt Sulejmáního, který byl „jejich teroristickým vůdcem“ a „právě zabil jednoho Američana a zranil mnoho dalších, nemluvě o všech těch lidech, které zabil během svého života, včetně stovek íránských demonstrantů“. Podle Trumpa Solejmání „už útočil na naše velvyslanectví a připravoval se na další údery na jiných místech“.

Podle amerického prezidenta dělá Teherán mnoho let jen problémy. „Budiž toto VAROVÁNÍM, že když Írán zaútočí na Američany nebo americký majetek, vytipovali jsme 52 íránských míst,“ uvedl Trump na Twitteru. Některé z vytipovaných cílů jsou podle něj velmi důležité pro Írán a íránskou kulturu. „Tyto cíle a Írán samotný zasáhneme velmi rychle a velmi tvrdě. USA si nenechají líbit žádné další hrozby,“ dodal americký prezident.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moment, kdy byla vypálena raketa na vůz generála SulejmáníhoVideo: Reuters

Írán považuje atentát na svého generála za v podstatě vyhlášení války. Představitel íránských revolučních gard v sobotu uvedl, že Írán bude Američany trestat kdykoliv, kdy mu budou na dosah.

Budeme trestat Američany kdykoliv, kdy budou v dosahu, hrozí Írán

Blízký a Střední východ

Solejmání byl považován za architekta současné íránské vojenské strategie, takzvaných zástupných válek, kdy Teherán namísto přímého angažmá ve vojenských konfliktech využívá spřátelených milicí k prosazování vlastních zájmů. Velel oddílům Kuds, což je složka íránských revolučních gard odpovědná za operace mimo Írán.

Některé zdroje Solejmáního označovaly za jednoho z nejmocnějších mužů v Íránu. Spolu s ním zemřel v pátek zástupce velitele vlivných iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis a další lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám