Hlavní obsah

Trump hledá právníky, kteří by ho chtěli zastupovat při impeachmentu. Marně

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Amerického prezidenta Donalda Trumpa brzy čeká druhý soud kvůli ústavní žalobě, kterou na něj podala Sněmovna reprezentantů. Ta ho viní z „podněcování povstání” jeho příznivců, kteří minulý týden vnikli do budovy Kapitolu. Proti Trumpovi byl proces impeachmentu spuštěn již v roce 2019, jeho tehdejší právní zástupci ho ale dnes odmítají zastupovat. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trumpovi spojenci se na soud připravují a vehementně se snaží svému šéfovi najít kvalitní obhájce. Jenže právníci, kteří prezidenta zastupovali při minulé žalobě, už nemají zájem.

Podle informací Bloombergu je seznam právníků, kteří nabídku odmítli, dlouhý. Podle jejich názoru Trump minulý týden vyzval své příznivce k útoku na Kapitol, což považují za neobhajitelné.

Zas tak moc mě nepřekvapuje, že přední konzervativní právníci, na které by se za normálních okolností republikánský prezident obrátil, nemají zájem tenhle průšvih řešit.
Keith Whittington, profesor politologie

Obhajovat Trumpa už odmítli například Jay Sekulow a Pat Cipollone, kteří ho zastupovali při minulém impeachmentu, či Pam Bondiová, Eric Herschmann, Pat Philbin nebo Marc Kasowitz, kteří zastupovali Trumpa při různých jiných žalobách.

Další zase upozornili už s předstihem, že se v záležitosti nehodlají nikterak angažovat. Renomované advokátní kanceláře uvedly, že se Trumpa rozhodly nezastupovat od chvíle, co začal zpochybňovat legitimitu uplynulých voleb, které prohrál.

Foto: Profimedia.cz

Jay Sekulow při impeachmentu v roce 2019

„Zas tak moc mě nepřekvapuje, že přední konzervativní právníci, na které by se za normálních okolností republikánský prezident obrátil, nemají zájem tenhle průšvih řešit,” myslí si profesor politologie Keith Whittington z Princetonské univerzity.

Dodal, že chápe, proč ho daní právníci zastupovali při prvním impeachmentu (tehdy byl obviněn ze zneužívání moci a obstrukcí Kongresu - pozn. red.). „Tenhle případ ale nebude lehké obhájit, navíc si mohou pošpinit reputaci,” vysvětlil.

Zákaz kandidatury, odebrání benefitů

Ústavní žalobu na končícího prezidenta Trumpa schválila americká Sněmovna reprezentantů při středečním hlasování v poměru 232 ku 197 hlasům. Podpořilo ji jen deset republikánů, což značí, že se strana jako celek proti svému prezidentovi nechce – alespoň prozatím – postavit.

Rozladěný Trump přestal platit svému právníkovi. Ten přišel skoro o půl milionu denně

Amerika

Nyní se bude žalobou muset zabývat Senát, který hraje roli soudce.

Podle vyjádření senátních republikánů to zatím vypadá, že budou věc řešit až 19. ledna, tedy den před inaugurací nově zvoleného prezidenta Joea Bidena.

Foto: Novinky

V horní komoře mají zatím převahu republikáni. Na konci měsíce ale budou do úřadu uvedeni dva nově zvolení demokratičtí senátoři z Georgie, což poměry vyrovná na 50:50, přičemž demokratickou většinu bude zajišťovat hlas budoucí viceprezidentky Kamaly Harrisové. Pro odvolání prezidenta ale v Senátu nestačí prostá většina, potřeba jsou hlasy dvou třetin přítomných členů.

Podle informací deníku New York Times je nejvlivnější republikánský senátor Mitch McConnell nakloněn Trumpa usvědčit.

Impeachment přehledně: Význam pojmu, jeho historie a proč mu Trump čelí už podruhé

Amerika

Ústavní experti nejsou zajedno v tom, zda by se v impeachmentu mohlo pokračovat i po inauguraci nového prezidenta.

Demokraté si myslí, že ano – v roce 1876 takto Sněmovna zažalovala bývalého ministra pro válku Williama Belknapa i přesto, že už svou funkci nezastával.

V takovém případě může Senát Trumpovi zakázat budoucí kandidaturu, nebo mu odebrat doživotní prezidentskou rentu či další benefity, jako například ochranku.

Reklama

Výběr článků

Načítám