Hlavní obsah

Většina republikánů má volby za zmanipulované. Trump rozjíždí právní mašinérii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Vedení kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa hodlá podat žalobu, kterou chce zabránit zveřejnění výsledků prezidentských voleb ve státě Michigan. Informovala o tom agentura Reuters. Podobný právní krok tým současné hlavy státu oznámil již dříve v Pensylvánii. Skoro čtyři pětiny Američanů včetně poloviny republikánských voličů jsou přesvědčeny o vítězství Joea Bidena, většina republikánů ale považuje volby za zmanipulované.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Prezident Trump během debaty prohlásil, že je nejmíň rasistický člověk v místnosti.

Článek

Prostřednictvím žaloby kampaň požaduje, aby bylo před ohlášením oficiálních výsledků ověřeno, že veškeré hlasování proběhlo v souladu se zákonem.

„Chceme se ujistit, že žádný volební výsledek nezahrnuje podvodně nebo protiprávně podané hlasy,” uvedl právní zástupce Trumpovy kampaně Matt Morgan.

Jde o další z řady žalob, které vedení prezidentovy kampaně vzneslo od té chvíle, co americká média prohlásila demokrata Joea Bidena za vítěze voleb. Vítězství si bývalý viceprezident připsal i díky tomu, že podle projekcí zvítězil právě v Michiganu a Pensylvánii. Trump však opakovaně bez předložení důkazů tvrdí, že volby doprovázely rozsáhlé podvody.

Dokonce už i Fox News připravuje Trumpovy voliče na prohru

Amerika

Soudci již dříve odmítli jiné žaloby v souvislosti s volebními nesrovnalostmi v Michiganu a Georgii. Právní experti se domnívají, že takové právní spory mají jen malou šanci zvrátit výsledek voleb.

Poslední dvě žaloby mají formu obstrukce, která by mohla narušit zavedený průběh voleb. Americké volby jsou nepřímé a občané hlasují pro volitele. Volitelé se scházejí v první pondělí po druhé prosincové středě v hlavním městě unijního státu, aby příslušnému kandidátu odevzdali hlasy. Do té doby musejí být sečtené hlasy. Volitelé se ve většině států musejí řídit přáním voličů.

Kdo jsou volitelé? Hlas mohou dát i Vírou poskvrněnému orlovi

Amerika

Američané jsou přesvědčeni o prohře Trumpa

Téměř 80 procent Američanů, včetně více než poloviny příznivců republikánské strany, uznává demokrata Joea Bidena jako vítěze prezidentských voleb. Vyplývá to z průzkumu provedeného agenturou Reuters a společností Ipsos.

Názor na výsledek voleb na vzorku 1363 lidí obě společnosti shromáždily mezi sobotou odpoledne a úterým, přičemž některých lidí se ptaly ještě předtím, než byl Biden prohlášen za vítěze. Z průzkumu vyplývá, že 79 procent Američanů věří, že dalším prezidentem bude Biden. Dalších 13 procent se domnívá, že ve volbách ještě není rozhodnuto, tři procenta tvrdí, že vyhrál Trump a pět procent neví.

Další průzkum serveru Politico a agentury Morning Consult uvedl, že 70 procent republikánů nevěří tomu, že volby byly svobodné a spravedlivé. Za spravedlivé je naopak považuje 90 procent demokratů. Před volbami mělo pochybnosti 35 procent republikánů a 52 procent demokratů.

Biden: Předání moci nic nezastaví, na Trumpově postoji nezáleží

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám