Hlavní obsah

Tropy se sunou na sever, varuje zpráva klimatologů o nadprůměrně teplém září

Washington

Poté, co Pentagon v pondělí zveřejnil varovnou zprávu konstatující, že klimatické změny představují bezprostřední hrozbu pro bezpečnost Spojených států, oznámila nadace Climate Central (CC) společně s NASA, že letošní září bylo – opět – nadprůměrně teplé. NASA hlásí, že podle satelitního měření u povrchu pevnin a na hladině oceánů byla teplota o 0,77 stupně Celsia vyšší než dlouhodobý průměr všech měsíců září mezi lety 1951–80.

Foto: Profimedia.cz

Městem New York prošel 21. září zřejmě nejmohutnější průvod protestující proti poškozování klimatu, zúčastnilo se ho podle odhadů až 300 000 lidí.

Článek

Září 2014 překonalo i rekord z letošního srpna, který byl dosud nejteplejším měsícem.

Nadace CC vypočítala, jaké teploty čekají obyvatele amerických měst, jestli svět proti oteplování nic razantního nepodnikne: palčivá vedra, jež nyní zažívá americký středozápad, budou na konci století mučivě „normální“ už na většině území USA.

Subtropické pobřežní Miami se z 31 stupňů „ohřeje“ díky brzdícímu efektu Atlantiku jen o čtyři stupně, ale vnitrozemský Denver v Coloradu bude mít v létě místo ještě snesitelných 34 už rovných 40 a Las Vegas ze současných 38 zpraží 45 stupňů. Megapole New York omývaná chladnými vodami oceánu a řeky Hudson si místo současných 28 stupňů bude muset zvyknout na víc jak 33 stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Městem New York prošel 21. září zřejmě nejmohutnější průvod protestující proti poškozování klimatu, zúčastnilo se ho podle odhadů až 300 000 lidí.

Možná tahle čísla přimějí Washington, aby v boji s oteplováním nespoléhal tolik na zatím neexistující „nové technologie“ a přistoupil na omezení skleníkových emisí, jak to doporučují klimatologové. Pak by tam koncem století v létě nemuselo být očekávaných 36 stupňů a teploměr by mohl ukazovat snesitelných 30 stupňů jako teď.

V Dallasu v létě běžně 40 stupňů
Teploměry v texaském Dallasu letos v létě ukazovaly v průměru 34,3 stupně. V roce 2100 by sahaly už ke čtyřicítce.
V Bostonu, kde se v létě pohybují kolem 26 stupňů, bude o šest víc
V horském Salt Lake City stoupnou ze současných 31 na 37 stupňů.
Zdroj: Climate Central

Pentagon varuje před stoupajícími oceány

Americké ministerstvo obrany, které se dosud zajímalo o klimatické změny jen v přímé souvislosti s působením svých vojáků, tentokrát poprvé varovalo před důsledky oteplování. Jde o bezprostřední ohrožení civilizace vyžadující okamžitou reakci, varoval Pentagon.

„Úbytek ledovců vytvoří tlak na zdroje vody na některých místech naší polokoule. Devastace, hurikány, tajfuny a cyklóny mohou zasít sémě nestability. Sucha a neúroda mohou zanechat milióny lidí bez prostředků k životu a rozpoutat vlnu masové migrace,“ prohlásil americký ministr obrany Chuck Hagel.

Poplach ve vojenských kruzích zvedla studie, kterou si Pentagon nechal vypracovat mezinárodním týmem nezávislých vědců. Ti došli k závěru, že tempo zvedání hladiny oceánu za posledních sto let nemá obdoby v celém úseku posledních šesti tisíciletí.

Šokující bylo už pouhé připomenutí, že hladina se od přelomu 19. a 20. století do dnešní doby zvedla skoro o čtvrt metru. Alarmující je ale křivka dynamiky celého procesu: zatímco celých 90 let stoupala hladina vcelku pravidelně o 1,7 milimetru za rok, od začátku 90. let dodnes činí roční skok 3,2 milimetru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám