Hlavní obsah

Tropická bouře Ernesto míří na Kubu, pak na Floridu

MIAMI

Tropická bouře Ernesto, která se v neděli zformovala v oblasti Karibského moře a změnila v první hurikán letošní sezony v oblasti Atlantiku, v noci na pondělí zeslábla a zůstává bouří. Meteorologové však varují, že v příštích dnech, kdy má bouře dorazit na Kubu a na Floridu, může opět zesílit na hurikán.

Článek

Bouře Ernesto přešla nad Haiti, kde její lijáky podle všeho zvlášť neškodily, a na své cestě ke Kubě ji provázejí větry o rychlosti asi 80 kilometrů v hodině.  Uvedlo to americké Národní centrum pro hurikány (NHC).  Jeho zaměstnanci ale varovali, že by se bouře opět měla v příštích dnech změnit v hurikán.

Florida očekává Ernesta ve čtvrtek

Přírodní živel je očekáván v pondělí na Kubě a ve čtvrtek na Floridě. Zde byl již vyhlášen stav ohrožení, protože odborníci předvídají, že by zde Ernesto mohly provázet víry o rychlosti kolem 210 kilometrů v hodině a ničit jako Katrina.

Hurikán Katrina, který loni v srpnu způsobil smrt více než 1800 lidí na pobřeží Spojených států, měl relativně slabé vichry na hurikán, a to o rychlosti mezi 119 a 177 kilometry v hodině. Přesto byly následky katastrofální: zaplaveno bylo 80 procent New Orleansu, na některých místech dosahovala voda výšky až 4,3 metru.

Hurikánové varování

NHC vydalo pro Haiti, Dominikánskou republiku a Jamajku hurikánové varování. Aby tropická bouře přerostla v hurikán, musí být splněny tři podmínky:

PODMÍNKY PRO VZNIK HURIKÁNU
* horké proudění z tropů se nad mořem střetne s vlhkým rovníkovým vzduchem
* teplota moře stoupne nad dvacet stupňů
* vzestupným prouděním vlhkého mořského vzduchu vznikne vítr, který v důsledku otáčení zeměkoule začne vířit

JAK VZNIKÁ HURIKÁN

  • Hurikány vznikají tehdy, když nad oceánem vypukne několik silných bouří.
  • Horký vzduch, jenž vzniká při bouři, se dotkne povrchu mořské hladiny a stoupá vzhůru. To vyvolá nad hladinou nízký tlak.
  • Větry vanoucí z protisměru způsobí uvnitř vznikajícího hurikánu vzdušný vír.
  • Stoupající teplý vzduch vyvolá pokles tlaku i ve větších výškách.
  • Do oblasti nízkého tlaku stoupá z moře teplý a vlhký vzduch. A k hladině moře proudí studený a suchý vzduch.
  • Hurikány pak vytvoří takzvané "oko", tedy oblast nízkého tlaku, ve které vanou mírné větry, a vír, v němž řádí vichr a prudké lijáky.
  • Když se hurikán dostane na pevninu, často po sobě zanechá ničivou stopu. Síla hurikánu se měří podle stupnice Saffira a Simpsona. zdroj: BBC, lab

Reklama

Související témata:

Související články

Karibik ohrožuje tropická bouře Ernesto

Tropická bouře Ernesto pravděpodobně zesílí, varovalo v sobotu americké Národní centrum pro hurikány ve floridském Miami. Stav pohotovosti již byl vyhlášen...

Výběr článků

Načítám