Hlavní obsah

Tisíce lidí vyrazily ve Washingtonu do ulic kvůli údajné zvůli policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Přes 10 000 lidí se v sobotu sešlo ve Washingtonu na demonstraci proti údajné policejní zvůli vůči menšinám v USA. Do pochodu na centrální Pennsylvania Avenue, který odpoledne místního času (večer SEČ) dorazil ke Kapitolu, se zapojili i pozůstalí po Michaelu Brownovi a Eriku Garnerovi, dvou černošských obětech údajného policejního násilí.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Tisíce lidí v sobotu vyšly do ulic.

Článek

Browna v srpnu zastřelil strážník ve Fergusonu ve státě Missouri, Garnera podezřelého z prodeje nezdaněných cigaret v červenci strážník při zásahu udusil. V obou případech velká porota odmítla zasahující policisty obvinit.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Podle strážců pořádku je demonstrace klidná a k žádným násilnostem nedochází.

Do sobotní demonstrace v hlavním městě se lidé zapojili s transparenty "Na černošských životech záleží" a "Koho chráníte? Komu sloužíte?". V davu demonstrantů se objevil i nápis "Nemohu dýchat", což byla údajně poslední Garnerova slova před násilnou smrtí. Účastníci pochodu žádají reformu zákona o policii a volají po potrestání případů údajné policejní brutality.

"Členové Kongresu, vězte, že to myslíme vážně," prohlásil před Kapitolem známý americký aktivista, reverend Al Sharpton. "Uslyšíte-li o Vánocích zvonění, nemusí to být Santa. Může to být reverend Al přicházející k vašemu domu," prohlásil duchovní. Gwen Carrová, matka mrtvého Garnera, označila sobotní pochod za dějinnou událost.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Do sobotní demonstrace v hlavním městě se lidé zapojili s transparenty.

Protesty, v některých případech násilné, propukají v USA od listopadu, kdy porotci v obou kontroverzních případech odmítli zasahující policisty obvinit. Američtí politici a policejní velitelé vidí řešení spíš než v trestech ve zlepšení policejního výcviku, v instalaci povinných kamer na uniformy strážců pořádku a ve změně některých zákonů.

Washingtonský pochod organizuje řada amerických organizací na obranu občanských práv, zejména Síť pro celonárodní akci, Městská liga a Národního sdružení pro povznesení barevného obyvatelstva.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Protesty ve Washingtonu

Tisíce lidí v sobotu stejně jako v pátek vyšly i do ulic New Yorku. Lidé se shromáždili na Washingtonově náměstí na jihu Manhattanu a provolávali heslo "Ne rasistické policii". Někteří nesli makety papírových rakví, na kterých byla jména Afroameričanů zabitých v konfliktu s policií.

Podle strážců pořádku je demonstrace klidná a k žádným násilnostem nedochází. Protestující ale paralyzovaly dopravu na několika rušných dopravních tepnách v centru města, mimo jiné i na Páté avenue. Podle amerických médií se v sobotu demonstruje i v Bostonu, Chicagu, Filadelfii, Dallasu, Atlantě, San Francisku či Los Angeles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám