Hlavní obsah

Tisíce hlubinných tvorů spáchaly sebevraždu na kalifornských plážích

– Santa Cruz
Novinky, Markéta Klánská

Vědci z kalifornského Santa Cruz vyšetřují podivnou záhadu. Na tamních plážích v rozmezí asi 19 kilometrů uvízly tisíce mladých kalmarů. Pro tento zvláštní přírodní jev biologové zatím nemají jasné vysvětlení.

BEZ KOMENTÁŘE: Moře vyplavilo na kalifornské pláže tisíce tvorů z hlubin

 
Článek

K podivné události došlo během přílivu tuto neděli. Někteří z přítomných lidí se snažili vrátit zmatené tvory zpět do vody, ale tito živočichové z hlubin podle Hannah Rosenové ze stanice mořského výzkumu Stanfordské univerzity plavali zase směrem ke břehu.

„Jen se díváte na to, jak se v podstatě sami zabíjejí a je to velmi zvláštní. S pobřežím se nesetkávají příliš často, možná se tedy jen nedokázali zorientovat v tom, co se kolem nich dělo. Snažili se dostat pryč, ale nezaznamenali, že se plaváním ke břehu ve skutečnosti dostanou na souš,“ uvedla pro regionální televizi KPIX Rosenová.

Ukázalo se, že vyplavení živočichové jsou mláďata samců i samic kalmarů peruánských (Humboldtových), jejichž velikost se v dospělosti pohybuje kolem 1,5 metru. Tato většinou asi 30centimetrová a sotva 1,3 kilogramu vážící mláďata se pravděpodobně mohla narodit v zálivu Monterey Bay, nebyla však schopna najít cestu k hlubinám 200 až 700 metrů, ve kterých se obvykle tito jedinci vyskytují.

Kalmary zřejmě omámily toxické řasy

Výzkumníci zatím nemají tušení, jak k takové hromadné „sebevraždě“ kalmarů mohlo dojít. Domnívají se ovšem, že se tito živočichové, jejichž žaludky byly podle provedených testů plné jejich menších příbuzných, mohli přiotrávit toxickými řasami.

„Je možné, že kalmaři přímo pozřeli tyto neurotoxiny, nebo se jim dostaly do těla skrze jejich potravu. To pak mohlo způsobit jejich dezorientaci, kvůli které plavali směrem k pláži,“ svěřila médiím vědkyně.

Ačkoli nebyli kalmaři v oblasti kolem zálivu Monterey Bay v uplynulých pěti letech k vidění, za posledních šest měsíců jde již o třetí vyvržení těchto živočichů na místní břehy.

„Je to pro nás čas výzkumů, zjišťujeme tak stále více o tom, co podobné jevy způsobuje, a zda se máme o tyto živočichy obávat, nebo zda je to přirozená součást jejich koloběhu života,“ dodala na závěr Rosenová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám