Hlavní obsah

Texas zasáhla bouře Humberto, hrozí nové záplavy

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Texaské pobřeží zasáhla v noci na čtvrtek sílící tropická bouře Humberto, která přinesla především prudké a vydatné lijáky. Hrozí záplavy, protože půda je nasycená vodou po nedávných letních povodních. Blížící se bouře také přispěla ke zvýšení cen texaské ropy na hladinu 80 dolarů za barel.

Článek

Humberto ještě předtím, než zasáhl pobřeží Texasu, posílil na tropickou bouři, kterou doprovázejí větry o rychlosti 100 kilometrů za hodinu, přičemž nárazy jsou ještě rychlejší. Pokud by rychlost větru překročila 112 kilometrů za hodinu, už by se Humberto stal hurikánem nejslabší první kategorie.

Nebezpečí záplav je o to vyšší, že se bouře sama pohybuje severovýchodním směrem velmi pomalu, rychlostí kolem deseti kilometrů za hodinu. Proto mohou nad zasaženými oblastmi na pobřežích Texasu a Louisiany spadnout mimořádně vydatné srážky, očekává se v průměru 12,5 až 25 centimetrů, místy ale až 40 centimetrů. Půda je přitom po   letních deštích a povodních vodou nasáklá a další přívaly nemusí pojmout.  Meteorologové také varují před tornády.

Texas proto aktivoval národní gardu, připraveno je k zásahu 50  vojenských vozidel, 200 vojáků a šest vrtulníků Blackhawk.

Ve středu hodinu před půlnocí byla bouře asi 40 kilometrů jiho-jiho-východně od texaského Galvestonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám