Hlavní obsah

Tělesné skenery z amerických letišť zmizí na jaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Tělesné skenery, které při kontrole na letištích ukazují nahé tělo cestujícího zmizí z letišť ve Spojených státech do konce května. Podle listu Washington Post o tom rozhodl americký Úřad pro bezpečnost v dopravě (TSA).

Foto: Archiv , Právo

Tělesné skenery na letištích

Článek

Celkem je jich na letištích 174. Slouží k tomu, aby kontroloři snadněji odhalili ukryté zbraně. Spíše jsou ale terčem kritiky.

Na základě rozhodnutí Kongresu měl výrobce skenerů původně do konce června vyvinout software, jenž by umožnil ukazovat méně "odhalující" snímky pasažérů. Nové skenery neměly ukazovat tělesné kontury tak podrobně, jako ty dosavadní, které se po jejich instalaci v roce 2010 staly terčem protestů ochránců lidských práv.

Vládní agentura pro bezpečnost v dopravě (TSA) měla skenery odstranit, nebo z nich vyřadit zařízení zachycující skutečné lidské tělo už do konce loňského června. TSA si ale lhůtu sama prodloužila do května 2013.

Výrobce, který měl méně odhalující skenery vyvinout, není schopen dodržet lhůtu a agentura s ním přestala spolupracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám