Hlavní obsah

Těhotná žena šokovala lékaře, otěhotněla ještě jednou

Novinky, Luděk Fiala

Americké lékaře šokoval případ těhotné ženy z Arkansasu, u níž testy ukázaly, že v její děloze je kromě jednoho plodu ještě druhý, který byl počat později. Vedle holčičky se tak ženě v děloze vyvíjí i o dva a půl týdne mladší chlapec, informoval v pátek britský deník Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Sourozenci jsou vzácným případem tzv. superfetace, tedy situace, kdy je oplodněno druhé vajíčko i přes to, že v děloze už je přítomen jeden plod. Vajíčka tak nepocházejí ze stejného cyklu, což se u lidí stává velice zřídka, neboť v těhotenství je další ovulace hormonálně potlačená.

Superfetace, neboli dodatečné oplodnění či "přeplodnění" byla zatím nejčastěji zaznamenána u umělého oplodnění, a to v případech, kdy nebylo včas rozpoznáno již probíhající přirozené těhotenství.

"Při ultrazvuku bylo zpočátku vidět jen jedno dítě. Poté jsme ale zaznamenali tlukot srdce druhého, mnohem mladšího plodu. Opravdu to vypadá, že obě děti byly počaty v jinou dobu," komentovala případ Karen Boylová, lékařka z Baltimore Medical Center.

Hudson přijde na svět předčasně

Matka Julia Grovenburgová počala obě děti se svým manželem Toddem. Starší dívka se bude jmenovat Jillian, mladší chlapec dostane jméno Hudson.

Oba sourozenci mají teoreticky stanoveno jiné datum porodu, ve skutečnosti ale zřejmě přijdou na svět společně. To může představovat riziko pro Hudsona, jelikož se bude jednat o předčasný porod, který by mohl vést například k plicním komplikacím. Podle odborníků je ale štěstí, že je mezi nimi rozdíl jen dva a půl týdne, takže by to měl zvládnout.

Doktor Michael Muylaert, který povede porod, prohlásil: "Je to neobvyklý a vzácný, nicméně ne nemožný případ. Po porodu jej budeme moci s určitostí potvrdit nebo vyvrátit na základě chromozomálních a metabolických testů."

Reklama

Výběr článků

Načítám