Hlavní obsah

Technologie protiraketového štítu stále není jasná

Právo, Boris Valníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv jednání kolem systému protiraketové obrany v Evropě jsou ve finální fázi, technicky není otázka ještě vyřešena. Agentura protiraketové obrany USA vypsala soutěž na zvýšení účinnosti antiraket, zejména pro případ, kdy by balistickou střelu provázel roj klamných cílů.

Článek

Vznikly tak dvě koncepce, jejichž společným znakem je soustava malých raket s náloží, nesených matečnou raketou.

Ta doletí do blízkosti cíle – balistické střely nepřítele – kde se uvolní malé rakety. Ty by měly vyhledat cíl a výbuchem nálože ho zničit. Matečná raketa bude vybavena širokoúhlým čidlem pro hrubé vyhledání cíle, aby dala základní souřadnice raketkám, vybaveným manévrovacími motory a vlastními infračervenými čidly s přesnějším naváděním na cíl.

Systém firmy Lockheed Martin vypadá tak, že šestnáct „dceřiných“ raket (MKV-R) je uloženo na těle matečné rakety. Firma Raytheon navrhuje soustavu s šesti MKV-R v přední části matečné rakety pod aerodynamickým krytem, který je v blízkosti cíle odhozen, aby raketky mohly odstartovat.

Agentura protiraketové obrany USA předpokládá, že do roku 2015, kdy by projekt měl být ukončen, budou náklady na vývoj systému činit tři miliardy dolarů (asi 50 miliard Kč). Agentura požadovala na program 344 miliónů dolarů na rok 2009, ale zákonodárci v Kongresu kladou důraz na financování antiraket THAAD a SM3, vyzkoušených a použitelných v brzké době. Výbor pro obranu přitom navrhuje snížení nákladů na rok 2009 o 100 miliónů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám