Hlavní obsah

Takhle to začalo. Výtržníci strhli bariéry a vnikli do Kapitolu

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Tříkrálové vniknutí příznivců končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kapitolu připravilo o život celkem čtyři lidi. Záběry pořízené přímo z místa ukazují, kdy došlo k prvnímu průlomu připravených bariér, které měly podobnému vniknutí zabránit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila, jak demonstranti strhávají zátarasy před KapitolemVideo: AP

 
Článek

„Vy se stáhněte. Uhněte nám. USA,“ křičel dav před několika policisty, kteří stáli u vratkých bariér vytvořených ze zábradlí. Po krátké výměně názorů výtržníci bariéry překonali a zranili při tom jednu z policistek. Někteří jedinci se vrhli do potyčky se strážci zákona a jiní utíkali k budově Kapitolu.

Trumpovi příznivci nakonec pokořili i budovu a dostali se do vnitřních prostor Kapitolu, ve kterém sídlí obě komory amerického parlamentu: Senát i Sněmovna reprezentantů. Senátoři, kteří jednali o potvrzení vítězství demokrata Joea Bidena v prezidentských volbách, museli být evakuováni. Zasedání bylo nakonec přerušeno na šest hodin, po kterých byl proces volby nového prezidenta v americkém parlamentu dokončen a vítězství Joea Bidena bylo definitivně stvrzeno.

Výtržníkům se podařilo vniknout i do kabinetu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové a z vnější strany budovy dokonce rozbíjeli okna. Jejich řádění si vyžádalo celkem čtyři lidské životy. Tři lidé zemřeli po náhlých zdravotních příhodách, jednu ženu zastřelili příslušníci pořádkových sil Kapitolu.

Bude to divoké, bojujte. Jak Trump vybízel fanoušky k útoku na Kapitol

Amerika

Trumpovi zbývají do konce funkčního období necelé dva týdny. Jeho nástupce Joe Biden bude inaugurován 20. ledna. Trump s výsledky voleb nesouhlasí, nicméně uvedl, že svou funkci předá.

Reklama

Výběr článků

Načítám