Hlavní obsah

Takhle se zpochybňují volby v banánové republice, řekl exprezident Bush

Novinky, ČTK, Alžběta Trousilová
Washington
Aktualizováno

Bývalý republikánský prezident George W. Bush odsoudil události ve washingtonském Kapitolu. Podle něj je to chování hodné banánové republiky, ne USA.

Foto: Profimedia.cz

George W. Bush

Článek

„Sledujeme s Laurou (bývalá první dáma USA Laura Bushová) ten chaos v sídle vlády s pocity zděšení. Je to nechutný a srdcervoucí pohled. Takto se výsledky voleb zpochybňují v banánové republice, ne v naší demokratické zemi,” uvedl Bush v prohlášení.

Útok na Kapitol podle něj spáchali lidé, jejichž cítění bylo ovlivněno lží a falešnými nadějemi. Podle něj je povinností každého vlastence ctít právo. „Naše země je mnohem důležitější než současná politická situace. Nechme zvolené představitele plnit jejich povinnosti a reprezentovat nás v míru,” řekl.

Bush byl prezidentem USA v letech 2000 až 2008. Je synem George H.W. Bushe, který stál v čele USA v letech 1989-1993.

Útok na Kapitol odmítli jeho předchůdce Bill Clinton, i nástupce Barrack Obama. „Historie si bude oprávněně pamatovat dnešní násilí v Kapitolu, podnícené současným prezidentem, který pokračuje v nepodloženém lhaní o výsledku zákonných voleb, jako chvíli plnou neúcty a ostudy,” uvedl ve středu demokrat Obama, podle kterého však násilné vyústění situace není žádným překvapením.

„Už dva měsíce se politická strana a přidružené mediální ekosystémy zdráhaly říct svým následovníkům pravdu - že tyhle volby nebyly nijak zvlášť těsné a že zvolený prezident Joe Biden 20. ledna nastoupí do úřadu,” dodal Obama.

Trumpovu rétoriku ostře kritizoval i Bushův předchůdce Bill Clinton, podle kterého k obsazení Kapitolu přispěly čtyři roky „jedovaté politiky”, dezinformací a podněcování nedůvěry v systém.

„Zápalku zapálil Donald Trump a jeho největší přisluhovači včetně mnoha sedících v Kongresu, kteří chtějí zneplatnit výsledek prohraných voleb,” napsal demokrat Clinton, jehož manželka Hillary s Trumpem prohrála ve volbách v roce 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám