Hlavní obsah

Tahle bouře je monstrum, jaké jste ještě neviděli, varoval guvernér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řítí se na nás monstrum. Pečlivě se připravte a dbejte pokynů úřadů, varoval v úterý obyvatele Roy Cooper, guvernér Severní Karolíny, před hurikánem Florence. K pobřeží má dorazit ve čtvrtek, kdy zasáhne východní část států Severní a Jižní Karolína.

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní záběr hurikánu FlorenceVideo: NASA

 
Článek

V centru hurikánu se vítr pohybuje rychlostí až 215 kilometrů v hodině. Meteorologové se obávají, že Florence může poničit nejen pobřeží, ale zasáhne zřejmě také oblasti hlouběji ve vnitrozemí.

„Hurikán ovlivní život každého z nás. Vlny a vítr, které s sebou přinese, jste ještě nikdy neviděli. Ať jste kdekoli v Severní Karolíně, připravte se na Florence,“ řekl guvernér Cooper a dodal: „Je to velké a to je zlé.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo proletělo okem hurikánu FlorenceVideo: NOAA, AP

„Nikdo nedoufá, že z našich domovů něco zbyde,“ řekla Radiožurnálu Slovenka Petra Luna, která žije v Sneads Ferry v Severní Karolíně a je mezi evakuovanými. „Už začaly zácpy a od pátku se v okolí velice těžce shání benzín nebo voda. Lidé po zprávách o evakuaci začali panikařit a už i na počasí je znát, že se něco blíží,“ popsala situaci.

Úřady v Severní i Jižní Karolíně a ve Virginii naléhají na obyvatele, aby opustili nízko položené pobřežní oblasti a ostrovy. Už v pondělí jihokarolínský guvernér nařídil povinnou evakuaci asi miliónu lidí.

Foto: Gray Whitley, ČTK/AP

Lidé nakupují zásoby potravin a vody.

Šéf úřadu pro krizové situace (FEMA) Brock Long přirovnal Florence k ničivému hurikánu Hugo, který v roce 1989 jako dosud poslední bouře čtvrté kategorie zasáhl Severní Karolínu. Hugo zabil 50 lidí a způsobil škody za více než deset miliard dolarů. Florence může podle Longa přinést podobně katastrofální následky, pokud lidé neuposlechnou výzvy k evakuaci. Výpadky dodávek elektřiny po přechodu bouře mohou trvat až několik týdnů, dodal Long.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přípravy na příchod hurikánu Florence v MarylanduVideo: Reuters

Meteorologové varují, že hurikán doprovázejí prudké a několik dnů trvající lijáky. Ty mohou způsobit katastrofální záplavy ve vnitrozemí, například v Apalačských horách, a dokonce až ve státě Západní Virginie, jehož východní okraj leží několik set kilometrů od atlantického pobřeží.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Předpokládaná trasa hurikánu Florence

Na bouře se připravuje také Texas, oznámil guvernér státu Greg Abbott. Stav ohrožení vyhlásil i Washington, město se připravuje na silný déšť, záplavy i výpadky elektřiny.

Letecké společnosti vyzvaly cestující, aby přehodnotili své plány, pokud mají namířeno na východ USA. Očekávají se rozsáhlé výpadky v dodávkách elektřiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám