Hlavní obsah

Sulejmání zabíjel Američany, měl být zlikvidován už dávno, prohlásil Trump

– Washington

Íránský generálmajor Kásim Sulejmání zabil či zranil tisíce Američanů, zabíjel i ve své zemi a odstraněn měl být dávno, uvedl v pátek na Twitteru americký prezident Donald Trump. Velitel íránských elitních jednotek Kuds byl zabit v noci na pátek při americkém raketovém útoku na letiště v iráckém Bagdádu. Pentagon uvedl, že útok byl proveden na „přímý rozkaz prezidenta“.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump.

Článek

„Generál Kásim Sulejmání během delšího období zabil nebo ošklivě zranil tisíce Američanů a připravoval zabití mnoha dalších... Ale byl dopaden! Byl přímo nebo nepřímo zodpovědný za smrt milionů lidí včetně nedávného velkého počtu protestujících zabitých v samotném Íránu,“ napsal šéf Bílého domu na Twitteru v prvním podrobnějším komentáři ke smrti íránského generála.

Velitel jednotek Kuds Kásím Sulejmání byl zabit v pátek ráno poté, co přiletěl na bagdádské letiště z Libanonu. Když společně s abú Mahdím Muhandisem, zástupcem velitele Sil lidové mobilizace, což jsou irácké šíitské milice, odjížděl z letiště, zasáhly je rakety.

Strach z třetí světové války. Atentát na Sulejmáního rozpoutal obavy nejen v USA

Blízký a Střední východ

Íránci Sulejmáního považovali za hrdinu, legendu, z euroamerického úhlu pohledu byl v zemi uznávanou celebritou i autoritou v jedné osobě. Jeho zabití tak pravděpodobně vyvolá odvetu – pohrozil jí nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Chameneí a varoval před ní například i bývalý americký viceprezident Obamovy administrativy Joe Biden.

Zabitý generál Sulejmání byl pro šíity James Bond, Rommel a Lady Gaga v jedné osobě

Blízký a Střední východ

Trump v jiném tweetu, které napsal po pátečním útoku, Íránce nepřímo vyzval k jednání. „Írán nikdy nevyhrál válku, ale nikdy neprohrál vyjednávání!“ uvedl.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v pátek prohlásil, že USA stále stojí o zmírnění napětí na Blízkém východě, a nikoli o válku. V rozhovoru se CNN ministr zároveň řekl, že nepochybuje o tom, že útok na Sulejmáního zachránil životy Američanů.

Ke zmírnění napětí na Blízkém východě po zabití Sulejmáního vyzvaly mimo jiné Británie, Německo či Francie. Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že „další eskalaci je třeba se vyhnout za každou cenu“.

„Spirála násilí, provokací a odvet, které jsme byli svědky v Iráku v posledních týdnech, musí skončit,“ napsal Michel na Twitteru.

Vyžeňme Američany, zní Irákem po zabití Sulejmáního. USA nařídily okamžitou evakuaci svých občanů

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám