Hlavní obsah

Střelce z denverského kina znovu vyšetří psychiatři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver

Duševní stav Jamese Holmese, který předloni v denverském kině podle obžaloby zastřelil 12 lidí a dalších 70 zranil, budou znovu zkoumat psychiatři. Podle agentury Reuters to ve středu nařídil soud v americkém státě Colorado. Šestadvacetiletý muž tvrdí, že byl při činu nepříčetný a proto se cítí nevinen. Předchozí vyšetření, které dalo jeho tvrzení za pravdu, označil soud za nedostatečné.

Foto: RJ Sangosti/Pool , Reuters

James Holmes u soudu

Článek

Proti způsobu provedení loňské psychiatrické expertizy vznesla protest prokuratura. Soudce žádosti vyhověl s tím, že se druhé šetření zaměří na mentální stav Holmese v době vraždění a nikoli na jeho schopnost podstoupit proces.

Půjde rovněž o to, zda případná duševní choroba neuchrání Holmese před možným trestem smrti, k němuž by mohl být odsouzen.

Holmes v červenci 2012 navštívil premiéru filmu ze série o Batmanovi, asi dvacet minut po začátku představení ale nouzovým východem vyšel ven. Po chvíli se vrátil do sálu oblečen v černém, v plynové masce, s helmou a v neprůstřelných legínách. Někteří z diváků ve vyprodaném sále si mysleli, že je součástí produkce. Záhy však Holmes vhodil do sálu dva granáty se slzným plynem a začal střílet. Po asi 15 minutách byl bez odporu zatčen policií.

Proces s Holmesem měl původně začít před dvěma týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám