Hlavní obsah

Střelba v americkém Newtownu opět rozohnila odpůrce zbraní

– Washington

Střelba v americkém městě Newtown, při které na základní škole zemřelo celkem 26 lidí, opět probudila veřejné debaty o držení zbraní. Na páteční manifestaci před Bílým domem ve Washingtonu v reakci na otřesnou událost přišlo protestovat zhruba 200 lidí. Žádali přísnější zákony o prodeji zbraní v USA, informovala agentura Reuters.

Foto: Andrew Gombert, ČTK/AP

Truchlící na bohoslužbě, která proběhla na památku obětí páteční střelby v Newtownu

Článek

Protest se odehrál několik hodin po střelbě v Connecticutu, při níž přišlo podle policie o život 20 dětí, šest dospělých, útočník a jeho matka. Tragédie na základní škole ve městě Newtown podle médií s velkou pravděpodobností oživí debatu o zákonech týkajících se vlastnictví střelných zbraní v USA.

"Chraňte naše děti, zakažte okamžitě zbraně," stálo podle agentury AFP na jednom z transparentů. Jiní demonstranti drželi v rukou svíčky na památku obětí.

Americký prezident v emotivním vystoupení po masakru v Connecticutu podle Reuters vybídl ke "smysluplnému jednání, které zabrání podobným tragédiím". Konkrétnější ale podle agentur nebyl. Mluvčí Bílého domu Jay Carney na otázky ohledně kontroly zbraní podle Reuters řekl, že bezprostředně po tragédii v Connecticutu na politickou debatu není vhodná doba.

Foto: Reuters

Lidé zapalují svíčky ve škole v Newtownu.

Reuters připomněl, že Obama v minulosti řekl, že podporuje obnovu zákazu prodeje útočných zbraní. Během své kampaně před letošními listopadovými prezidentskými volbami se ale k problematice kontroly zbraní přímo nevyjadřoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výpovědi svědků, kteří přežili střelbu šíleného vraha v ConnecticutuVideo: Reuters

Starosta New Yorku Michael Bloomberg na demokratického prezidenta Obamu apeloval, aby se problémem zabýval, ačkoli se zřejmě setká s opozicí ze strany republikánů, kteří ovládají dolní komoru Kongresu.

Foto: Michelle McLoughlin, Reuters

Příbuzní na místě masakru

"Všechny tyhle řeči už jsme slyšeli. To, co jsme ještě neviděli, je vedení - ani z Bílého domu, ani z Kongresu. Toto musí dnes skončit," uvedl podle Reuters v prohlášení.

Agentura AFP napsala, že Connecticut patří mezi americké státy s nejpřísnější regulací prodeje střelných zbraní.

Škola nemohla masakru předejít

Americké školské úřady utratily milióny dolarů na detektory kovů, bezpečnostní kamery a propracované nouzové plány po masakru na střední škole Columbine v roce 1999. Ale prakticky nic nemohlo zabránit pátečnímu masakru na základní škole ve státě Connecticut, uvedli odborníci na bezpečnost, které dnes citovala agentura Reuters.

Dvacetiletý, po zuby ozbrojený muž začal střílet v pátek ráno na základní škole v Newtownu v Connecticutu, kde zabil 20 dětí a šest dospělých, než si vzal vlastní život, oznámila policie.

Foto: Jessica Hill, ČTK/AP

Dívka telefonuje na místě střelby

"Škola tomu nemohla zabránit, když předem nevěděla, co se chystá," řekl Bill Bond, odborník na školní bezpečnost a bývalý ředitel střední školy, kde rovněž zažil smrtící střelbu jednoho ze studentů.

Za oběti masakru proběhla bohoslužba v St. Rose of Lima Roman Catholic Church v Newtownu, pietní a vzpomínková místa se svíčkami se objevovala i v mnoha jiných městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám