Hlavní obsah

Stomiliardový "tunel" v Iráku zaměstnává americké vyšetřovatele

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vyšetřovatelé zahájili prověřování vysokých důstojníků, kteří jsou podezřelí, že se po obsazení Iráku v roce 2003 podíleli na finančních machinacích v celkové výši kolem 125 miliard dolarů (2,75 biliónu Kč). Za vydané peníze nebyly postaveny nasmlouvané projekty nebo dodáno zboží, a když bylo, tak v neodpovídající kvalitě.

Foto: Thaier al-Sudani, Reuters

Američtí vojáci hlídali ulice Bagdádu s větším úspěchem než miliardy.

Článek

Podle britského listu Independent zpráva Speciálního generálního vyšetřovatele pro obnovu Iráku (SIGIR) dokonce naznačuje, že zmizelo o 50 miliard dolarů víc. V takovém případě by vojenští hospodáři a na ně napojení kontraktoři trumfli i usvědčené investičního podvodníka Bernarda Madoffa.

Tuneláři spustili opravdové rabování

„Opravdové rabování Iráku zahájili po invazi kontraktoři a různí oficiální představitelé a ne obyčejní Iráčané z bagdádských slumů,“ řekl listu Independent jeden z amerických obchodníků, který působí v Iráku od roku 2003. To, že někteří využili okupaci Iráku k vlastnímu obohacení, se už prokázalo dříve. Auditoři nyní pátrají po obrovských sumách, které zmizely neznámo kde.

Válka v Iráku stojí americké daňové poplatníky necelých 13 miliard dolarů měsíčně. Celkové náklady na válku a okupaci Iráku se pak odhadují na tři až čtyři bilióny dolarů.

Jeden z již usvědčených a v roce 2007 na devět let odsouzených defraudantů byl kontrolor Robert J. Stein Jr. Společně s několika důstojníky v Hilíle a pomocí civilního kontraktora zpronevěřili značné částky peněz. Praxi nakládání s penězi v Iráku doložil i jeden snímek ze Steinova alba. Vyfotil se před paletou, na které bylo dopraveno do místa jeho působiště 58 miliónů dolarů ve stodolarových bankovkách. A Stein drží pyšně hrst štočků v ruce.

Účty za domy, které nikdy nestály

Množství peněz, které se papírově utratily za obnovu Iráku, není především podle listu Independent fakticky vidět. Kromě nového velvyslanectví USA a neúnavné obnovy palem kolem hlavních cest v centru metropole mnoho nových staveb nestojí.

K podobným nesrovnalostem se nyní obrací pozornost kontrolorů, kteří zjišťují, že „vyfakturované“ budovy nebyly nikdy postaveny, elektrické vedení nataženo, nebo vodovodní potrubí položeno. Ne všechno je možné vysvětlit chaosem v poválečném Iráku. Jen v letech 2004 až 2005 se například vypařilo 1,3 miliardy dolarů za nové vybavení irácké armády, které se ovšem skládalo z 28 let starých sovětských helikoptér stěží schopných letu a obrněných aut, které snadno prošpikovala dávka z ručních zbraní.

Obviněni byli zodpovědní Iráčané, ale bez podílu z americké strany to nemohli provést. Podle listu New York Times začali vyšetřovatelé prověřovat účty dalších dvou vysokých důstojníků: armádního plukovníka Anthony B. Bella (nyní již ve výslužbě) a podplukovníka letectva Ronalda W. Hirtlea. 

Nicméně stopy jsou vychladlé a v některých případech jde i o život. Vyšetřovatelé se vrátili například i ke kauze spojené s vraždou Dale C. Stoffela v roce 2004, který chtěl za částečnou imunitu odhalit část úplatkářské sítě v Iráku. 

Do Iráku šli často nezkušení lidé

Vyšetřování zahájená ve větší míře již na konci prezidentského termínu George Bushe přezkoumávají i působení civilní správy, kam byli na vysoké pozice často jmenováni lidé bez větších zkušeností.

Tak byl 24letý mladík z republikánské rodiny ustaven do čela bagdádské burzy, která bude možná muset být zavřena, protože její americký šéf zapomněl obnovit pronájem v budově, kde sídlí.

Reklama

Související témata:

Související články

Sebevrah v Iráku zabil čtyři americké vojáky

V iráckém Mosulu přišli v pondělí o život další američtí vojáci. Čtveřice armádních příslušníků a tlumočník se stali oběťmi útoku sebevraha s náložemi....

Výběr článků

Načítám