Hlavní obsah

Spojené státy zavádějí další sankce proti KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Prezident USA Barack Obama v pátek schválil další balíček sankcí proti Severní Koreji. Podle prohlášení Bílého domu je to první odpověď na prosincový hackerský útok na společnost Sony Pictures Entertainment. Z něj Američané podezírají Pchjongjang.

Foto: Pool, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Nové sankce cílí na tři severokorejské společnosti a deset vládních představitelů KLDR, uvedla agentura Reuters. Podle amerického ministerstva financí se dotknou lidí, kteří působí v Íránu, Sýrii, Číně, Rusku a jihoafrické Namibii.

Podle amerického ministerstva jsou nové sankce odvetou za "mnoho provokací (Pchjongjangu), zejména za nedávný kybernetický útok proti společnosti Sony Pictures".

USA již v minulosti vyhlásily proti Severní Koreji sankce za její jaderný program. Ty poslední jsou ale vůbec první, které reagují na údajný hackerský útok. Bílý dům dal v pátek najevo, že nejde o reakci poslední.

Sankce zasáhnou i tajnou službu

Sankce podle agentury AP postihují severokorejskou tajnou službu, hlavního prodejce zbraní a společnost, která spolupracuje na výzkumu a obranných projektech KLDR.

Podle BBC není jasné, jak jejich činnost souvisí s kybernetickým útokem.

Desítka osob, proti nimž jsou sankce namířeny, pracuje pro tyto organizace nebo pro severokorejskou vládu. Postižené osoby a firmy nebudou mít přístup k americkým finančním zdrojům a americké firmy s nimi nesmějí udržovat obchodní kontakty.

Společnost Sony Pictures byla v prosinci terčem rozsáhlého hackerského útoku, ze kterého Washington obvinil KLDR. Důvodem měl být kontroverzní snímek The Interview zesměšňující vůdce Kim Čong-una. Pchjongjang ale nařčení odmítl a pohrozil útoky na Bílý dům, Pentagon a další americké cíle. [celá zpráva]

Upoutávka na film The InterviewVideo: Falcon

Hackeři ochromili stránky Sony Pictures a zpřístupnili veřejnosti tajné materiály firmy. Pohrozili také útoky na kina, která by snímek o Kimovi promítala. Studio Sony Pictures pak z bezpečnostních obav zrušilo premiéru filmu v kinech. Později ale oznámilo, že do distribuce v omezeném rozsahu půjde. [celá zpráva]

The Interview se mezitím stalo nejstahovanějším filmem v historii a utržil přes 15 miliónů dolarů (více než 340 miliónů Kč). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám