Hlavní obsah

Spojené státy už používají na lodi laserové dělo

Několik měsíců je již v provozu laserové dělo namontované na palubě americké lodi USS Ponce nasazené v Perském zálivu. Námořnictvo ve středu podle listu The Washington Post oznámilo, že dělo splnilo očekávání. Potvrzuje to i videozáznamy z testů, kde na neupřesněnou vzdálenost zničilo rychlý člun.

BEZ KOMENTÁŘE: Zbrojní laserový systém amerického námořnictva

 
Článek

Po zásahu energií začal rychlý člun hořet. Žádný paprsek přitom vidět není. Kontraadmirál Matthew L. Klunder, který má u US Navy na starosti výzkum nových zbraní, si výsledky testů pochvaluje: „Je to úplně jako Hubbleův teleskop na moři. Skutečně jsme schopni získat tento druh síly a zvětšení.“

Laserový zbraňový systém LaWS o výkonu 30kW, který se vyvíjel několik let, byl na palubě lodi instalován v létě a loď byla operačně nasazena na podzim. Už v roce 2011 při testech na torpédoborci zlikvidoval několik malých lodí a v roce 2012 sestřelil několik bezpilotních letadel. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Až letos bylo dělo nasazeno operačně. Podle Klundera projevilo i vysokou odolnost, když vzorovalo písečné bouři s větry o rychlosti 55 km/h. Kritici tvrdili, že zbraň je příliš citlivá. Klunder dodal, že větším problémem bylo stanovit podmínky, za nichž se může použít. Ty americké námořnictvo blíž nespecifikovalo, jisté ale je, že kapitán výsadkové lodi USS Ponce dělo využít může.

Jako jedna mála moderních zbraní je navíc překvapivě levná. Jeden výstřel přijde na 59 centů, což je méně, než je cena jakékoli dělostřelecké munice. Na lodi ale musejí být generátory poskytující energii a obstarávající chlazení. Laserové dělo může pálit pod různým výkonem.

US Navy plánuje i nasazení silnějších laserových děl o výkonech 100 a 150kW. Podle kontraadmirála Klundera je lze namontovat na mnoho lodí.

Zatím není jasné, zda lze zbraň využít i pro likvidaci proudových letadel nebo bezpilotních střel s plochou dráhou letu. Podle některých expertů zatím ne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám