Hlavní obsah

Soud v Salvadoru dal ženě 50 let za vraždu novorozence, potratila prý v 5. měsíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Salvadoru byla k 50 rokům vězení odsouzena žena, která podle soudu po porodu zabila své dítě. Nicméně její obhájci tvrdí, že potratila v 5. měsíci těhotenství.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Policistka v salvadorské Santa Aně. Ilustrační foto

Článek

Podle salvadorských úřadů žena v červnu 2020 téměř v termínu porodila dítě. Po porodu ho údajně šestkrát bodla do krku.

Nicméně Občanská skupina pro dekriminalizaci potratů, nevládní feministická organizace bránící ženy, ve zprávě zveřejněné v pondělí uvedla, že žena potratila doma, když byla v pátém měsíci těhotenství. Podle Moreny Herrerové, šéfky této organizace, žena označovaná jen jako Lesli musela sama přeříznout pupeční šňůru, ale byla tma a její domácnost není připojená k elektřině. Tak vznikla na těle plodu zranění.

Reuters uvádí, že Salvador má jedny z nejpřísnějších zákonů týkajících se potratů na světě. Ženy nesmějí tyto zákroky podstupovat ani tehdy, pokud těhotenství znamená ohrožení jejich života, nebo pokud vzniklo v důsledku znásilnění nebo incestu.

"Nejde o první případ, kdy žalobci vystavěli případ tak, že z žen dělají zločince," řekla Herrerová. Lesli byla k 50 letům za vraždu odsouzena minulou středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám